Pavel Hasenkopf se bránil žalobou na ochranu osobnosti, kterou podal na Zemana, Mynáře i prezidentskou kancelář. Spor skončil smírem, podle nějž Hasenkopf "neměl možnost ovlivnit vyhlášené znění amnestie". Foto: archiv

Trestní oznámení Hasenkopfa na Mynáře je podle policie nedůvodné

Trestní oznámení bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa na kancléře Vratislava Mynáře vyhodnotila policie jako nedůvodné, trestní řízení zahajovat nebude. Uvedl to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Podle Hasenkopfa se Mynář dopustil pomluvy svým opakovaným tvrzením, že právník je spoluautorem amnestie exprezidenta Václava Klause.

„Policejní orgán založil trestní oznámení jako nedůvodné. Ani v jedné jeho části neshledal důvody k zahájení trestního řízení,“ uvedl Lelek. Oznámení směřovalo nejen na Mynáře, ale také na kancléřova advokáta Marka Nespalu a na neznámého pachatele, který prý vědomě nepravdivě informoval kancléře o Hasenkopfově spoluautorství.

Hasenkopf potvrdil, že ho policie o založení trestního oznámení písemně vyrozuměla. Zprávu obdržel ve středu, nyní rozhodnutí studuje a podrobněji se k němu vyjádří v pátek. Už teď má ale jasno v tom, že na Mynáře nebude podávat novou žalobu na ochranu osobnosti. „To mi za to nestojí,“ řekl s tím, že bude zvažovat další postup v oblasti trestního práva.

Mynář s Nespalou se podle Hasenkopfova přesvědčení dopustili pomluvy prostřednictvím médií, za kterou trestní zákoník ukládá zákaz činnosti nebo až dva roky vězení.

Osobou, která údajně na jaře 2013 Mynáře vědomě nepravdivě informovala o Hasenkopfově spoluautorství textu, byla podle právníka Dana Římanová, tehdejší ředitelka hradního legislativního odboru. Mohla tím podle něj spáchat jak trestný čin pomluvy vůči Hasenkopfovi, tak trestný čin poškození cizích práv vůči Mynářovi a potažmo i prezidentovi Miloši Zemanovi.

Někdejší právní poradce exprezidenta Klause autorství kritizované amnestie dlouhodobě popírá. Za spolutvůrce jejího textu jej loni označil Mynář i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně nazval hlavním autorem kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf se bránil žalobou na ochranu osobnosti, kterou podal na Zemana, Mynáře i prezidentskou kancelář. Spor skončil smírem, podle nějž Hasenkopf „neměl možnost ovlivnit vyhlášené znění amnestie“. Mynář však vzápětí veřejně prohlásil, že Hasenkopf žalobu stáhl, protože s ní neměl šanci uspět. Kancléř dále trvá na tom, že se právník na přípravě textu podílel.

Znovuotevření sporu krátce po uzavření smíru Hasenkopf označil za „neuvěřitelnou ránu do zad“ a „podrazáctví toho nejhoršího kalibru“. Hasenkopf tvrdí, že základem amnestie byl návrh právníka Zdeňka Koudelky. Ten v předmětné době pobýval na stáži na Ministerstvu spravedlnosti.

-čtk-