Zdá se, že oprášením návrhu z doby vlády Petra Nečase a ministra Pavla Blažka se Robert Pelikán trefil do vkusu poslanců napříč stranami. Foto: MSp

Návrh zákona o státním zastupitelství byl ve sněmovně přijat dobře. Má šanci

Překvapivě vstřícné byly hned první den po oznámení hlavních rysů návrhu zákona o státním zastupitelství. Spokojeni jsou podle všeho oba hlavní aktéři dohody, ministr spravedlnosti Robert Pelikán i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kladně návrh v první reakci zhodnotila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, pochopitelně uvítala rušení vrchních stupňů, které dlouhodobě prosazuje jako jediné logické řešení. Přidala se i Unie státních zástupců, podle níž bude řeč o jednotlivých paragrafech, ale rámec zákona se jeví dobrý.

Česká justice oslovila vybrané politiky, kteří se kolem justiční problematiky pohybují, s otázkou, jak se po prvním rychlém seznámení s návrhem zákona zamlouvá jim.

Marie Benešová (ČSSD)
místopředsedkyně ústavně-právního výboru sněmovny, bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti

Dnes jsem návrh teprve obdržela na e-mail a ještě neprostudovala, neb běží poslanecká schůze. Ale prvý dojem je, že se na zákonu mnoho nezměnilo od původní verze, tak si jej pozorně prostuduji a porovnám. Zrušení vrchních státních zastupitelství, aniž budou zrušeny vrchní soudyVS považuji stále za naprosto nesystémový krok a anomálii. Zákon by měl být též provázán s trestním řádem.

Jan Chvojka (ČSSD)
poslanec, člen ústavně-právního výboru a koaliční komise k zákonu o státním zastupitelství

V zásadě návrh vychází vstříc většině námitek, které vznesla ČSSD. Nicméně očekávám,  pan ministr ještě bude jednat se zástupci koaličních stran. Dále očekávám bohatou, odbornou a věcnou diskusi na půdě ústavně-právního výboru.

Zdeněk Ondráček (KSČM)
poslanec, člen ústavně-právního výboru

O novém zákoně jsem se dozvěděl z médií dnes a jeho podobu jsem dosud neviděl. Na jeho kvalifikované posouzení je třeba nějaký čas.

Martin Plíšek (TOP 09)
poslanec, člen ústavně-právního výboru

Předesílám, že jsem ještě neměl možnost si prostudovat paragrafové znění návrhu. Prezentované záměry z velké části vycházejí z původního znění návrhu zákona z roku 2013, což lze uvítat. Diskuse se určitě ještě povede o tzv. speciálu. Měla by se podle mého názoru vůči němu posílit dohledová funkce Nejvyššího státního zastupitelství. TOP 09 je připravena se na zkvalitnění návrhu podílet. Nemělo by totiž jít o normu na jedno volební období.

Pavel Blažek  (ODS)
poslanec, člen ústavně-právního výboru, bývalý ministr spravedlnosti

Navrhovaný zákon je v hrubých obrysech přijatelný, neboť zcela navazuje na to, co jsem před dvěma lety předložil jako ministr spravedlnosti vládě a sněmovně. Největší diskuse lze očekávat kolem tzv. speciálu (zvláštní úřad pro vyšetřování závažné trestné činnosti). Debata jistě bude o jeho kompetencích, aby nedocházelo v této oblasti v praxi ke zmatkům a také o tom, zda jeho zřízením nedojde ke vzniku koncentrace moci bez adekvátní kontroly.

Miroslav Antl (nestr. za ČSSD)
předseda ústavně-právního výboru Senátu

Se základními tezemi určitě souhlasím – a novému panu ministrovi spravedlnosti jsem už osobně poděkoval za jeho konstruktivní a vstřícný přístup, který je vítanou změnou oproti přístupu předchozích dvou ministryň. Nejdůležitější je v tuto chvíli vytvoření nového speciálu, to bych označil až jako akutní potřebu. A samozřejmě zrušení vrchních stupňů, čtyřstupňový systém je v naší republice nadbytečný.

Dušan Šrámek, Robert Malecký