Angela Merkel, Jean-Claude Juncker a David McAllister Foto: Facebook

Část příchozích do Německa nelze ztotožnit, policisté hovoří o rozvratu státu

Představitelé policejních svazů v Německu znovu varují v souvislosti s milionem žadatelů o azyl a přistěhovalců do Německa. Pouze 10% z nich totiž prošlo nějakou kontrolou. Ve stovkách tisíc případů totiž na hranici s Rakouskem přestali zjišťovat, pod jakým jménem a na jakém základě lidé do Německa přišli, uvedli policistů. Vnitro přiznalo, že nevylučuje přítomnost válečných zločinců a teroristů mezi příchozími.

Už od podzimu němečtí politici přiznávají, že ztratili kontrolu nad svým územím, co se týče osob, které se po Německu pohybují. Tuto skutečnost přiznal i německý ministr vnitra. Nyní opakovaně varují představitelé policejních svazů: Pouze deset procent žadatelů o azyl a přistěhovalců, kteří přišli do Německa přes Rakousko bylo zkontrolováno. Podle policejních představitelů tato situace nadále trvá v desítkách tisíc případů.

Podle Syndikátu policistů Německa (GdP) i podle Německého policejního odborového svazu (DPoLG) byly odebrány otisky jen zlomku příchozích. Policisté to znovu označili za vysoké bezpečností riziko. Předseda Syndikátu německých policistů Jorg Radek kvůli tomu na začátku prosince napsal dopis přímo Merkelové. Uvedlo to pondělní vydání deníku Die Welt.

V dopisu Radek napsal, že ve stovkách tisíc případů nezjišťovali příslušníci pohraniční stráže, pod jakým jménem a na jakém základě příchozí vstupuje do Německa. „Z hlediska vnitřní bezpečnosti to podvrací stát,“ cituje Die Welt Radeka.

Spolková policie neví, kdo vstoupil do země

Podle jeho slov spolková policie ve většině případů neví, kdo do země vstoupil, což stěžuje práci protiteroristickému komandu. K varování se přidal také Svaz německých policistů (BDK), jehož předseda André Schulz uvedl, že riziko se zvyšuje s vysoký počtem nekontrolovaných a že velkého přílivu nekontrolovaných osob do Německo s vysokou pravděpodobností využili zločinci, kteří do země vstoupili spolu se žadateli o azyl a přistěhovalci. „Bohužel jsme zkontrolovali pouze deset procent uprchlíků,“ řekl Schulz.

Na žádost deníku Die Welt to potvrdil mluvčí ministerstva vnitra. Podle jeho vzhledem k vysokému počtu příchozích do Německa, nelze vyloučit, že mezi nimi jsou kriminálnici, váleční zločinci, členové militantních nebo teroristických organizací. Nelze ani vyloučit, že tyto osoby mají falešné dokumenty.

Podle André Schulze není problém například na bavorské hranici odhalit falešné dokumenty, neboť německá policie má dobrou techniku. Problém však je, že mnoho osob přišlo s pravými dokumenty, které odcizil a posléze vyplnil Islámský stát Daeš. Ještě větší problém je, že velká část příchozích osob nemá vůbec žádné dokumenty. Včasná identifikace takové osoby je obtížná nebo nemožná, uvedl André Schulz.

Už v pátek varova lředitel agentury na ochranu hranic Schengenu FRONTEX Fabrice Leggeri, že silný proud uprchlíků představuje bezpečnostní riziko.

V dopise Merkelové ze začátku prosince si podle Die Welt šéf Syndikátů policistů Německa stěžoval na naprosté zanedbání bezpečnostních zájmů země a také vyjádřil přesvědčení, že by bylo na místě učinit politické rozhodnutí o počtu příchozích do Německa.

(ire)