Podpálení spícího bezdomovce v metru vyšetřují Němci jako podezření z pokusu vraždy Foto: Facebook

Policie mlčela o sexuálním násilí na ženách v Německu, pravda vyšla najevo až pět dní poté

Pátý den po událostech v Kolíně nad Rýnem vypukl skandál naplno: Německá policie původně označila průběh novoročních oslav za klidný. Ženy nevarovala a ve zprávě z noci žádné útoky neuvedla. Že byly v německých městech ženy loveny muži afrického a arabského vzhledu jako zvěř, vyšlo najevo díky sociálním sítím. Němci počítají, že násilí bude pokračovat, protože policejní prezident chce obsadit a natáčet všechny velké akce.

Kdyby lidé neměli na sociálních sítích odvahu popsat, co se opravdu dělo v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a Stuttgartu při novoročních oslavách a kdyby tzv. bulvární tisk neměl odvahu to publikovat, zůstalo by při policejní zprávě z 1. ledna 2016. Až do deváté hodiny ranní toho dne policisté popisovali zcela normální průběh noční služby: příliš hlasité oslavy, nebezpečné házení petard, škody na majetku.

O masových sexuálních útocích, osahávání, obtěžování a znásilnění žen na náměstí před katedrálou u nádraží v Kolíně nad Rýnem ani slovo. Teprve 2. ledna se objevila první zpráva, že policie hledá nejméně 20 osob afrického vzhledu. Vývoj policejní komunikace zdokumentovali novináři deníku Die Welt. Policie se mezitím za svůj „omyl“ omluvila.

Teprve pátý den po událostech vychází najevo, co se v Kolíně nad Rýnem dělo. Článek Die Welt to přirovnal k událostem z roku 2012 na náměstí Tahrír v egyptské Káhiře. Tehdy dav zdivočelých egyptských rabijáků napadl britskou reportérku Natashu Smithovou, kterou svlékl do naha. Zachránili ji až vojáci. „Muži mi začali trhat šaty z těla. Byla jsem vysvlečena do naha. Jejich nenasytný hlad po tom ublížit mi rostl. Ti muži, stovky mužů, se proměnili z lidí ve zvířata. Roztáhli mi údy a pohazovali mě dokola. Škrábali a mačkali mi prsa a cpali své prsty do mě všemi způsoby. Tolik mužů. Viděla jsem jen chlípné obličeje, další a další,“ popsala Smithová svoji zkušenost z Káhiry po návratu do Velké Británie.

Policisté byli proti úchylům v davu bezmocní

Velmi podobnými slovy dění u katedrály v Kolíně nad Rýnem popsali lidé na sociálních sítích: „Opět se bude říkat, že to není pravda, ale já jsem tam byl. Držel jsem přítelkyni za ruku uprostřed davu, ale to neodradilo muže od osahávání a strkání rukou pod její šaty. Tomuhle jsem daroval půlku svého šatníku? Toto je nový Kolín nad Rýnem Toto je nové Německo?“ táže se jeden ze svědků událostí. Další oběť útoku v Kolíně nad Rýnem doslova uvedla, že prsty mužů byly ve všech jejích otvorech – stejně jako se to stalo Smithové v Káhiře.

Stejně promluvil německý policista pro deník Expres, který popsal, že zachraňoval z davu dvacetiletou dívku, kterou úchylný dav svlékl z kalhotek, dívka plakala a policista jí poskytl přikrývku. V tu chvíli už se ale nemohl vrátit pro její kamarádky, protože z davu desítky lidí po policistech házeli petardy.

Do úterního večera je výsledkem přes sto nahlášených pohlavních obtěžování, krádeží a nejméně jedno znásilnění, ke kterému došlo při shromáždění 1000 mužů, od kterých se oddělili dvaceti až stočlenné skupiny, které přepadávaly ženy. Ve skupinách útočili pachatelé od 15 – 35 let.

Podle svědků i podle policistů jde o muže původem ze Severní Afriky a Asie. Zda jde o nové Němce nebo žadatele o azyl nebo nelegální přistěhovalce, nebylo sděleno.

Zločinci nemají nic společného s uprchlíky

Pátý den poté začali policisté hovořit o nesnesitelné situaci, policejní unie je zděšena, Svaz německých obcí a měst vykřikuje, že varoval už dávno před oslabováním policie. Novináři napsali, že jde o „špatné integrované osoby“, které přicestovaly jako žadatelé o azyl do Německa před dvěma lety. Pokud jsou to uprchlíci a mají problém s respektováním zákonů, musíme postupovat s veškerou vahou práva, řekl k tomu předseda vlády Severního Porýní –Westfálska. O hrozivých událostech informoval všechen tisk a vyjádřila se většina politiků.

V úterý dopoledne prohlásil ministr spravedlnosti, že jde o organizovaný zločin nového rozměru a večer masové násilí na ženách odsoudila dokonce Merkelová, která dodala co všichni před ní: že viníci musí být potrestáni bez ohledu na jejich původ nebo víru. Všichni od policistů až k politikům rovněž v různé formě varují: tito zločinci nemají nic společného s uprchlíky. To je ovšem v rozporu s výpovědí policisty, který potvrdil, že osm zatčených u sebe mělo doklady žadatelů o azyl.

Německá policie mezi tím ustanovila vyšetřovací tým Nový rok. Pravidelná hlášení o vývoji si vyžádala Merkelová i ministr spravedlnosti Maas. Na podvečerní tiskové konferenci v Kolíně nad Rýnem uvedli policisté spolu s primátorkou Henriettou Rekerovou, že události je nutno transparentně vyšetřit a že více se dozví novináři na konci týdne, až policie analyzuje nahrávky z pouličních kamer. Rekerová naopak řekla, že nemá žádné důkazy, že by šlo o uprchlíky. Policejní prezident Wolfgang Albes uvedl, že 1000 muž není tisíc zločinců a že 90 trestných činů neznamená 90 pachatelů.

Masové útoky na ženy budou pokračovat, akce budou natáčeny

Rekerová, která byla zvolena primátorkou po útoku Němce na její osobu kvůli její pro přistěhovalecké politice, svolala krizový štáb a vyzvala policii k zajištění pořádku vzhledem k nadcházejícím karnevalu v Kolíně nad Rýnem. Jak vyplynulo z návrhu policejního prezidenta Wolfganga Alberte, Němci počítají s tím, že masové útoky na ženy budou pokračovat. V souvislosti s útoky například vychází najevo, že pro osamocené ženy není bezpečné cestovat a pohybovat se po německých nádražích.

Policejní prezident Wolfgang Albert navrhl tato opatření:

  • v budoucnu se výrazně zvýší přítomnost policie na významných akcích, a to zejména s ohledem na nadcházející karneval

  • budou rozmístěni uniformovaní policisté i civilní bezpečnostní síly

  • policie bude disponovat mobilní kamerou a zajistí výhled z výšky, aby bylo možné v případě potřeby dodávat další policejní síly

  • v některých případech u policii známých zločinců a kapesních zlodějů bude policie vyžadovat jejich hlášení se v pravidelných intervalech na policejních stanicích.

     

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére ostře kritizoval práci policie, která zatím nedokázala zadržet žádné podezřelé. „Policie opustila prostranství (u kolínského nádraží), později došlo k těmto událostem a nyní se jen čeká na trestní oznámení od obětí. Tímto způsobem policie pracovat nemůže,“ řekl de Maiziére v televizi ARD.

(ire)