Krajský soud v Brně Foto: Eva Paseková

Aleš Flídr by se měl stát místopředsedou KS v Brně, ve výběrovém řízení získal plný počet bodů

Pověřený místopředseda pro trestní úsek na Krajském soudu v Brně Aleš Flídr by se již brzy měl stát řádným místopředsedou tohoto soudu. Předseda Milan Bořek České justici sdělil, že ve výběrovém řízení získal plný počet bodů a tak očekává jeho jmenování ministrem spravedlnosti v nejbližší době. Flídr v poslední době čelil kvůli dočasnosti pověření své funkce veřejné kritice.

Podle informací České justice navrhoval předseda KS v Brně Milan Bořek jmenování Aleše Flídra řádným místopředsedou již v polovině loňského roku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán mu však nevyhověl, podobně jako v dalších čtyřech návrzích na jmenování dosud pověřených místopředsedů a žádal vypsání výběrového řízení.
Bořek už dříve pro ministra zpracoval odpověď na interpelaci exministra spravedlnosti a nyní poslance Pavla Blažka (ODS) na to, jaké byly příčiny Flídrova dlouhodobého pověření. „Ukázal jsem také na zažitou praxi ministerstva spravedlnosti kdy byla taková praxe široce respektována. Do interpelace mi nikdy nikdo nic takového nevytýkal a neslyšel jsem, že by se tak dělo u kolegů. Proto mě velmi překvapilo, že pan ministr vyhověl pouze jednomu mému návrhu,“ řekl České justici Bořek.

Společeně s Flídrem šlo o jmenování Viktora Kučery pro úsek správní a agendy znalců a tlumočníků, Milana Čečotky pro úsek občanskoprávní, Ivana Meluzína pro úsek obchodní, Lenky Prokšové pro řízení pobočky v Jihlavě a Jiřího Rezka pro řízení pobočky ve Zlíně. V první fázi Pelikán vyhověl pouze návrhu jmenovat místopředsedou Ivana Meluzína. Místo Prokšové pak „blokoval“ někdejší místopředseda a nyní soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník, který se pozice teprve nedávno vzdal a na obsazení funkce místopředsedy pro řízení pobočky v Jihlavě bude předsedou krajského soudu teprve vyhlášeno výběrové řízení.

Ostatní pověření místopředsedové, s nimiž pohovory na sklonku prosince v rámci vypsaného výběrového řízení proběhly, uspěli a získali plný počet bodů. „S ohledem na průběh a výsledky pohovorů očekávám, že budou navržení jmenováni místopředsedy,“ uvedl Bořek.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že návrh na jmenování Aleše Flídra, Viktora Kučery a Milana Čečotky byl ministerstvu spravedlnosti doručen 23.12.2016. „Pohovory před výběrovou komisí byly realizovány dne 20.12.2016. K případnému  jmenování těchto kandidátů tak zatím dojít nemohlo. Návrh na jmenování Jiřího Rezka zatím doručen nebyl, ve vztahu k tomuto uchazeči byl výběrovou komisí povolen náhradní termín pohovoru, který se uskuteční v průběhu měsíce ledna,“ uvedl Jakub Říman z tiskového odboru resortu spravedlnosti s tím, že Ivan Meluzín byl rozhodnutím ministra Pelikána jmenován do funkce místopředsedy soudu s účinností od 1. 12. 2016.

Aleš Flídr byl pověřeným místopředsedou krajského soudu od 1. července 2013 do 11. května 2015, tedy po dobu dočasného přidělení tehdejšího místopředsedy pro trestní úsek Drahomíra Drápala k Nejvyššímu soudu. Vzhledem k Drápalově úmrtí byl Flídr pro zajištění chodu trestního úseku následně pověřený zastupováním místopředsedy krajského soudu.

Viktor Kučera byl pověřený zastupováním místopředsedy krajského soudu pro úsek správního soudnictví od 1. ledna 2014 do 30. června 2014, tedy po dobu dočasného přidělení tehdejšího místopředsedy Tomáše Foltase k Nejvyššímu správnímu soudu. Od 1. července 2014 je Kučera pověřený zastupováním místopředsedy krajského soudu pro úsek správního soudnictví.

Milan Čečotka je pověřený zastupováním místopředsedy krajského soudu pro úsek občanskoprávní od 1. ledna 2014. Před pověřením k výkonu funkce byl předsedou odvolacího senátu na občanskoprávním úseku Krajského soudu v Brně.

Flídr se v minulosti veřejně ohradil například vůči kritice „svého“ soudce Aleše Novotného, který rozhodoval v případu Íránce s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeh, který je souzený za daňové úniky. Podle Flídra 27 z 29 soudců trestního úseku krajského soudu konstatovalo, že proti Novotnému je v médiích vedena nechutná a cílená kampaň. Razantně se bránil i reportáži TV Prima o ztrátě spisů.

 Eva Paseková