Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Boj proti korupci podle Marie Benešové

Končící ministryně spravedlnosti Marie Benešová má talent soustředit kolem sebe vážné podezření ze střetu zájmů. Bojovnice proti korupci, která podala žaloby na whistleblowery. Jako poradkyně obhajovala projekty, za něž stojí před soudem špičky krajské politiky. Česká justice zmapovala její aktivity na divokém severu Čech.

Bylo to běžné předvánoční zasedání lounských zastupitelů. Stejně jako jiná města i Louny během adventu schvalovaly rozpočet, pro veřejnost asi nejzajímavější téma. Naopak zdánlivě nezajímavý bod byl hned mezi prvními: Louny, stejně jako ostatní města, volily přísedící k okresnímu soudu. Novou přísedící zastupitelé zvolili Andreu Vlčkovou, asistentku poslankyně Marie Benešové, držitelku stranické průkazky ČSSD, blízkou spolupracovnici nejvlivnějšího muže lounské sociální demokracie, advokáta Jana Růžka.

Zastupitelé schválili Vlčkovou jednomyslně, nikdo se na nic neptal.

Tento případ přesně dokládá pozici Marie Benešové v Ústeckém kraji, posilování jejího vlivu nejen na politiku, ale i justici. A také její vazby na nejvlivnější hráče tamní sociální demokracie.

Svůj vliv posilovala Marie Benešová několik posledních let. Podařilo se jí získat milionové zakázky od Ústeckého kraje, další od Krajské zdravotní, která sdružuje pět krajských nemocnic a je největším zdravotnickým zařízením v České republice.

M.B. proti whistleblowerům

V roce 2009 podepsal Ústecký kraj smlouvu na poskytování právních služeb s advokátní kanceláří Benešová, Beránek, Bláha. Za kraj ji podepsala tehdejší hejtmanka Jana Vaňhová. Krajský úřad oficiálně říká, že kancelář vybral na základě ceny ve výběrovém řízení a jakékoliv osobní zájmy popřel. „Kancelář byla vybrána v normálním výběrovém řízení, vybíralo se z několika advokátních kanceláří,“ řekl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř s tím, že kraj kanceláři nezaplatí víc než 1,5 milionu. Stanovuje to totiž smlouva, jejíž platnost není ohraničena časově, ale právě výší odměny. Od roku 2009 ji ale kraj hned dvakrát prodloužil, naposledy v roce 2012 krátce před krajskými volbami. Kancelář Benešové tak mohla dohromady inkasovat až 4,5 milionu korun.

A zatímco kraj tvrdí, že šlo o běžnou práci, například o připomínky k zákonům, není to zcela přesné.

Marie Benešová, která se označuje za bojovnici proti korupci, mimo jiné zpracovala trestní oznámení na Leo Steinera, skutečného bojovníka proti korupci, za údajné poškození dobrého jména Ústeckého kraje. Bývalý úředník Úřadu regionální rady ROP Severozápad jako první detailně popsal, jak se rozdělovaly evropské dotace. V roce 2012 novinářům mimo jiné řekl, že rekonstrukce silnice z Loun do Ročova, na kterou Ústecký kraj získal evropskou dotaci, byla trojnásobně předražená. Policie trestní oznámení pro pomluvu odložila.

Marie Benešová zanechala stopu i v ústecké Krajské zdravotní. Když v roce 2009 dětská lékařka Alena Dernerová upozorňovala na to, že chce KZ nakoupit předražené rentgeny, sama netušila, že spustí lavinu, na jejímž konci se celý program ROP Severozápad na víc než rok zastaví.

V roce 2008 vypsala KZ obří zakázku na obnovu zdravotnického vybavení pro svých pět nemocnic. Vysoutěžila ji za 420 milionů, dotace z ROP měla činit 75 procent. Dernerová hned poté, co získala podrobnosti, odhadla, že přístrojové vybavení je až o třetinu předražené. Za tento výrok ji KZ hnala k soudu. Žalobu zpracovala advokátní kancelář Marie Benešové. Na soud nakonec nedošlo, KZ se s Dernerovou dohodla na smíru.

M.B. chrání Koudu a spol.

Kancelář Benešové zpracovala i analýzu k projektu Propagace rekultivovaných a revitalizovaných území v Ústeckém kraji. Tedy ke klíčové části, za níž stane na jaře před soudem bývalý náměstek Vaňhové Pavel Kouda (ČSSD).

O co v projektu šlo? Na začátku roku 2011 připravil Ústecký kraj projekt na propagaci výsypek. Původně měl stát 43 milionů korun, o dotaci požádal ROP Severozápad. Prvním kolem hodnocení projekt neprošel. Hodnocení pak měla na základě Koudova tlaku změnit další obžalovaná, úřednice Irena Kotlanová.

Kraj se tak mohl těšit na dotaci ve výši 37 milionů korun. V říjnu 2011 vypsal výběrové řízení na dodavatele zakázky a den před koncem roku ji přidělil společnosti Rema média. Firma přitom vznikla v polovině listopadu, jen pár dní před ukončením výběrového řízení. Sama zakázku navíc nezpracovávala, najímala si subdodavatele.

Už na jaře 2012 projekt zkontrolovalo ministerstvo financí a našlo závažné nesrovnalosti. V květnu se pak na projekt dotazuje ministerstvo pro místní rozvoj. Mělo podezření, že peníze mají sloužit k financování předvolební kampaně krajské ČSSD. ROP nakonec od dotace couvl a neposkytl ji.

Ve stejné době zpracovává stanovisko advokátní kancelář Marie Benešové. Bez ohledu na závěry ministerských kontrol doporučuje v projektu pokračovat.

Závěr kauzy už známe: Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil v červenci 2012 tři úředníky ROP Severozápad včetně úřednice Kotlanové, na začátku září pak další lidi, včetně tehdejšího náměstka Koudy.

V zatím největší kauze ROP Severozápad je obžalováno 8 lidí, ministerstva financí a pro místní rozvoj budou požadovat náhradu škody přes 300 milionů korun. Třetí poškozený, Ústecký kraj, se k řízení s požadavkem na náhradu škody nepřipojil.

M.B. a milionový pár

S exhejtmankou Janou Vaňhovou pojí Marii Benešovou dlouhodobá spolupráce. Už v roce 2006 jí společně se svým partnerem, dalším vlivným členem ČSSD Romanem Houskou, pomáhala s kampaní do senátních voleb. A byl to právě loni v listopadu zavražděný Roman Houska, kdo tlačil na to, aby Marie Benešová získala volitelné místo na kandidátce ČSSD pro předčasné parlamentní volby. Benešová ho nakonec získala, do sněmovny se dostala z 5. místa. Kandidovala za okres Louny.

Zde roky vládne sociálním demokratům advokát Jan Růžek. Do roku 2008 o něm věděli víc jen znalci poměrů uvnitř ČSSD. Jenže pak se Růžek začal objevovat na veřejnosti v jiném světle. Jako advokát někdejšího chomutovského starosty a senátora Alexandra Nováka, jednoho z tzv. kmotrů ODS. V té době spolupráce mezi zákulisními hráči ODS a ČSSD kvetla, obě strany ve velkém rozdělovaly městské i krajské zakázky spřízněným firmám. Novák stál před soudem za přijetí čtyřicetimilionového úplatku při privatizaci městských akcií energetických firem. Zatímco chomutovský soud ho potrestal podmínkou, odvolací krajský soud ho poslal na 4 roky do vězení. Růžek tehdy přirovnal proces k atmosféře 50. let. Nic to nezměnilo na tom, že Novák tráví už téměř rok ve věznici v Teplicích.

Loni v květnu zmapovala TV Nova v pořadu Na vlastní oči Růžkovo působení z minulosti. Vše se točí kolem příběhu ústeckého podnikatele Milana Dvořáka, který před lety skončil v konkurzu a údajně přišel o stovky milionů korun. Dvořák obvinil soudce a správce konkurzní podstaty z vytunelování majetku a jeho prodeje pod cenou. Všichni měli podle něj vazby právě na Růžka. Jiný svědek mluvil i o nájemné vraždě, kterou si měl Růžek objednat. Policie kauzu šetřila několik let, uzavřela ji až poté, co údajný nájemný vrah Petr Nový změnil výpověď ve prospěch Růžka. Advokát všechna nařčení odmítl.

Jsme zpátky v Lounech. Když Marie Benešová zařizovala poslaneckou kancelář v Lounech, zvolila dům v centru města v Poděbradově ulici. Na stejné adrese sídlí i advokátní kancelář Jana Růžka. Dům patří společnosti Egap-91 s.r.o.. Podíl v ní kromě dalšího lounského sociálního demokrata Pavla Csonky má i Jan Růžek.

Marie Benešová skončí za pár dnů ve funkci ministryně spravedlnosti. Neznamená to, že ale přijde o svůj vliv, minimálně v justici. Tam má blízkých lidí dost. A třeba jednou dojde i na to, že lounský soud bude projednávat řekněme korupční skandál někoho z místních. Nebo třeba jen nějaký banální přečin. A třeba si obžalovaný najme Jana Růžka a u soudu bude jako přísedící rozhodovat Andrea Vlčková.

-red-