Odcházející mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová. Foto: usoud.cz

Jana Pelcová končí u Ústavního soudu, nahradí ji Miroslava Sedláčková

Po téměř pěti letech končí k 31. lednu 2014 ve funkci mluvčí Ústavního soudu ČR PhDr. Jana Pelcová. Podle jejích slov jde o její vlastní rozhodnutí. Od února ji u Ústavního soudu nahradí JUDr. Miroslava Sedláčková, která vyhrála výběrové řízení. Miroslava Sedláčková doposud pracovala jako mluvčí Krajského soudu v Brně.

Výběrové řízení na novou mluvčí Ústavního soudu vyhlásil soud už na počátku prosince 2013 a kriteria pro uchazeče byla poměrně náročná: od právního či novinářského vzdělání přes nároky na novinářskou praxi a jazykové i technické dovednosti, až po znalost ústavního systému, zákonů a schopnosti reprezentovat i na mezinárodním poli. Přihlásilo se 22 uchazečů, ze kterých byla vybrána Miroslava Sedláčková.

Jana Pelcová České justici sdělila, že se od 1. února 2014 vrací do soukromé sféry, kde bude pracovat jako ředitelka marketingu a komunikace.

PhDr. Jana Pelcová pracovala v první polovině 90. let jako novinářka se specializací na parlamentní a vládní agendu. Od roku 1996 zastávala funkci vedoucí kabinetu ministra bez portfeje, později byla zaměstnána v tiskovém odboru předsedy vlády a následně pracovala jako mediální poradkyně několika ministrů. Od roku 2001 byla mediální expertkou Evropsko-českého fóra, spojené instituce obchodních a průmyslových komor členských zemí EU. Je absolventkou FF UK Praha a London School of PR. Od podzimu 2009 byla tiskovou mluvčí Ústavního soudu.

-ire-