Boj proti korupci. Moderní, ale je i účinný?

Evropská komise: Nejvíc se v Česku korumpuje při veřejných zakázkách

V České republice se nejvíc uplácí při zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z dnešní zprávy Evropské komise o korupci v zemích Unie. Problémem je v ČR i zneužívání veřejných peněz. Podle Bruselu by mimo jiné pomohlo, kdyby politické strany detailně rozepsaly stranické náklady, dary a náklady na předvolební kampaň ve výročních zprávách.

Podle zprávy pětadevadesát procent Čechů považuje korupci ve státě za velmi rozšířenou. Osm procent uvedlo, že byli o úplatek požádáni nebo se od nich očekával. To je dvojnásobek evropského průměru. Alarmující je i podíl českých firem, které pokládají korupci za významnou překážku pro své podnikání. Rovných 71 procent je nejvíc v Evropské unii.

„Korupce podkopává důvěru občanů v demokratické instituce a vládu práva, poškozuje evropskou ekonomiku a členským zemím snižuje potřebné daňové příjmy,“ uvedla evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová. Podle ní se sice unijní státy snaží s korupcí bojovat, ale nedostatečně.

Dokument v souvislosti s Českou republikou upozorňuje, že se v posledních deseti letech změnil strategický rámec boje s korupcí. Trvajících problémů spojených se zneužíváním veřejných peněz, veřejnými zakázkami a dalšími vztahy mezi podnikatelským a veřejným sektorem si podle zprávy všimly evropské instituce zabývající se čerpáním evropských fondů, ale i další úřady.
Zákon o státní službě je podle komise nejdůležitějším krokem, které by Česko mělo v boji s korupcí udělat. Podobný zákon by měl řešit nejen otázku konfliktu zájmů, ale třeba také najímání zaměstnanců a dávat záruky proti jejich propouštění bez důvodů.

Zpráva také navrhuje detailní rozepisování stranických nákladů a nákladů na volební kampaně ve výročních finančních zprávách stran a hnutí. To by mělo zajistit, že veřejnost bude mít možnost tyto informace snadno zjistit a bude existovat nestranný dohled nad financováním stran. Podle zprávy by také mělo dojít k posilování podpory schopnosti vyšetřovatelů nezávisle řešit korupční případy. „Míra korupce se liší, ale tento problém ovlivňuje všechny členské státy. Neexistují bezkorupční zóny,“ prohlásila Malmströmová.

-dph-