Italští námořníci Massimiliano Latorre a Salvatore Girone už dva roky pobývají na ambasádě v New Delhi. Foto: canottagio.org

Itálie by trest smrti pro námořníky vnímala jako válečný akt

Už druhý rok žijí na italském velvyslanectví v Indii dva italští námořníci. Ještě před několika dny jim hrozila poprava. V posledních hodinách se začíná mluvit o změně trestu z popravy na trest vězení v délce deset let.

V současnosti je s napětím očekáván výrok Nejvyššího soudu Indie, který má o případu začít rozhodovat. Případ má totiž potenciál vyvolat spor mezi EU a Indií, kvůli němu hrozí Indii sankcemi komisař EU pro průmysl Tajani, komisařka Ashtonová vážnými obavami a ministr obrany Mauro vystoupením z protipirátské mise NATO.

Italští námořníci Massimiliano Latorre a Salvatore Girone byli součástí vojenské bezpečnostní posádky doprovázející kvůli pirátům italský ropný tanker Enrica Lexie přes Indický oceán, když 15. února 2012 zastřelili 38 kilometrů od pobřeží Indie dva indické rybáře, které si spletli s nájezdníky a lupiči. Stalo se to u pobřeží státu Kerala, avšak mimo teritoriální vody Indie, přesto ale v přechodném pásmu, kde má Indie ještě právo kontroly.

Indický stát se poté rozhodl naopak použít proti Italům anti-pirátský a ani-teroristický zákon a Italové rázem čelili trestu smrti. Podle informací z posledního týdne existuje možnost, že budou obviněni pouze z úmyslného násilí proti osobám a ohrožení navigace a bezpečnosti lodi na moři, za což hrozí deset let vězení.

Případ vyvolal pobouření v Itáli, která se cítí “být postavena na roveň teroristickým a pirátským zemím”. Po právní stránce vyvolává naopak zajímavé otázky v souvislosti s obranou proti pirátství na mořích: zda incident spadá pod jurisdikci indických nebo mezinárodních soudů, zda vojáci doprovázející komerční plavidlo mají požívat suverenity a imunity a zda spadají pod civilní nebo vojenskou jurisdikci.

Horší jsou však politické a diplomatické důsledky. Komisař EK pro průmysl Antonio Tajani, který je Ital, už navrhl zmrazení obchodních pohovorů s Indií, zatímco Catherine Ashtonová projevuje “vážné obavy”. Ještě dál zašel italský ministr obrany Mario Mauro, který vyhrožuje, že Itálie se stáhne z protipirátských misí NATO a OSN, pokud nebude Gironemu a Latorremu umožněno “se ctí se vrátit domů do Itálie”. Indický tisk zatím vznáší otázky, co bude, když se Indie odřízne od přístupu k trhům v EU a co nastane, pokud bude zrušena protipirátská mise NATO v Indickém oceánu.

Oba námořníci žijí od roku 2012 v zařízení italského velvyslanectví v New Delhi. Za celou dobu v jejich případu nedošlo ve skutečnosti k žádnému rozhodnutí, což indický generální prokurátor zdůvodňuje faktem, že Itálie zakázala svědkům odjet svědčit o incidentu do Indie z obav z jejich uvěznění s odkazem na jejich video výpověď. Girone i Latorre se považují za nevinné a tvrdí, že vystřelili pouze varovné výstřely. Případ se za dva roky stal známým po celém světě.

“Itálie a Evropská unie budou reagovat,”uvedl aktuálně italský premiér Enrico Letta, který žádá úplné osvobození Gironeho a Latorreho a umožnění odcestovat z Indie.

Podle poslední informace agentury Reuters rozhodl Nejvyšší soud Indie uspořádat 18. února veřejné slyšení, na kterém má rozhodnout, zda bude připad posuzován podle protipirátských zákonů, nebo nikoli. Hrozba trestu smrti se tak vrací.

“Trest smrti pro Gironeho a Latorreho by znamenal válečný akt,” vzkázal před deseti dny šéf italského sněmovního zahraničního výboru Fabrizio Cicchitto.

Irena Válová