Čeká Maltu v souvislosti s "prodejem" občanství přísun nových obyvatel? Nebo jich bude jen pár? Foto: zdroj Flickr.com

Malta nabízí občanství za 650 tisíc euro, píše European Voice

„Přijde mi to naprosto šílené, nechápu, jak to vůbec někoho může napadnout,“ vyjádřil se k problematice kupčení s maltskými pasy, které bylo na půdě Evropského parlamentu (EP) projednáváno v polovině ledna, předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guy Verhofstadt. Během plenárního zasedání vzneslo několik poslanců návrh na zavedení jednotného rámce pro udělování občanství Evropské unie. V současnosti je však udělování občanství v kompetenci jednotlivých států.

Některé členské země svá občanství za splnění určitých podmínek také nabízejí občanům zemí mimo EU. Rumunsko například uděluje občanství Moldavanům. Kypr a Rakousko mají programy pro urychlení vyřízení žádostí pro osoby, které v jejich zemích investují do nemovitostí. Malta je však zatím jedinou zemí, která své pasy nabízí přímo k prodeji.

Předseda frakce evropských socialistů a demokratů Hannes Swoboda v EP obvinil Evropskou lidovou stranu z toho, že jejím záměrem je veřejně zesměšnit středolevou maltskou vládu. Swoboda v EP upozornil na fakt, že lidovci rovněž hlasovali ve prospěch schválení možnosti koupě maltského občanství, pouze požadovali čekací lhůtu pěti let.

„Otázka občanství by neměla být v kompetenci jednotlivých států, protože ziskem občanství v jedné zemi nabyde člověk současně i evropských práv,“ prohlásil Swoboda. „Měl by existovat nějaký jednotný systém pro udělování občanství, aby byl zajištěn respekt jednotlivým národním právům,“ řekl dále.

Debaty na půdě EP se zúčastnila rovněž Viviane Redingová, evropská komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství. Na otázku ohledně toho, zda je prodej maltských pasů v souladu se smlouvami Evropské unie a s pravidly schengenského prostoru, prohlásila, že záležitosti občanství jsou v kompetencích jednotlivých států.

Britská poradenská firma Henley & Partners, která má na starosti administrativní zajištění maltského programu, si bude účtovat poplatek ve výši 4 % . Žadatelé mohou maltské občanství získat téměř okamžitě, v zemi jim stačí strávit pouze několik hodin, během nichž je nutné splnit přísahu věrnosti. Podmínkou je také pronájem či koupě nemovitosti na Maltě, návštěvy těchto nemovitostí však povinné nejsou, dodává European Voice.

-red-