Stav české právní historiografie je otřesný. Minulost justice za diktatury není zkoumána a výsledkem je povrchnost a dojmologie, říká historik Petr Kreuz. Zkoumat by se však měla, protože soudci z komunizmu zastávají vysoké justiční funkce a soudí dodnes. Foto: Mediafax

Válková chce na MSZ v Praze kontrolu kvůli Opencard a Blance

Už několik měsíců se uvnitř soustavy státního zastupitelství bere za hotovou věc, že dříve či později „dojde“ na pražskou městskou státní zástupkyni Janu Hercegovou, která nepatří k nadšeným obdivovatelům trendů reprezentovaných oběma vrchními žalobci nebo nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

První výstřel  obstarala ministryně spravedlnosti, která na Městské státní zastupitelství v Praze posílá Zemanovým prostřednictvím kontrolu. Formálně se boj o další postavení žalobkyně Hercegové povede prostřednictvím prověrky, zda její úřad postupoval dostatečně důrazně při vyšetřování kauzy Opencard.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) je podle vyjádření, které ministerstvo vyvěsilo na své internetové stránky, znepokojena trendem, kdy se i přes četná trestní oznámení nedaří před soud postavit potenciální viníky, kteří následně vystupují například v rolích svědků. Ministryně se proto obrátila na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „A to v souvislosti s kauzou Opencard ve věci porušení zákona o veřejných zakázkách a zvýhodnění firmy Haguess v tendru na dodávku původního kartového centra z roku 2006,“ uvedlo ministerstvo.

Podle Heleny Válkové může být stav řešení kauzy projevem nedostatečné kvality dozorové činnosti Městského státního zastupitelství v Praze. Cituje v této souvislosti z odůvodnění rozsudku předsedy senátu Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, který ve věci potrestaných úředníků magistrátu uvedl: „Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry ani hlavními hybateli událostí, které byly předmětem trestního řízení. Paradoxem je, že před soudem stanuli jen podřízení pracovníci těch, kdo byli oprávněni rozhodnout“.

„Informace zveřejněné v souvislosti s tímto případem v médiích jsou znepokojující, přičemž se nejedná pouze o výše zmíněnou kauzu, ale i o další případy týkající se hlavního města Prahy, například v souvislosti s výstavbou tunelu Blanka,“ konstatuje v dopise ministryně Helena Válková. Dodala, že věří, že tato situace není nejvyššímu státnímu zástupci lhostejná. Zároveň poskytla nejvyššímu žalobci návod, jak by podle ní měl dále postupovat: měl by v rámci svých kompetencí přijmout příslušná opatření, například ve formě nařízení kontroly skončené věci nebo iniciovat dohledovou činnost ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze.

„Dopis paní ministryně není adresován Městskému státnímu zastupitelství v Praze, proto se k němu nebudeme jakkoli vyjadřovat,“ řekla České justici mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová.

Spory mezi Hercegovou a pražským Vrchním státním zastupitelstvím eskalovaly už před dvěma lety, v době, kdy VSZ řídil Stanislav Mečl. Pražská žalobkyně tehdy odmítla vydat dokumenty pro dohledovou prověrku a kontrolory vypoklonkovala z budovy. Označila je za podjaté, o věci tehdy chtěla vypovídat před poslanci.

Robert Malecký