"Velmi ješitně se mě dotýká, že bych při mých znalostech, schopnostech a profesním životopisu potřeboval od kohokoliv, aby mi zajišťoval živobytí," prohlásil u Obvodního soudu pro Prahu 1 Šnajdr. Foto: Mediafax

Obhajoba Marka Šnajdra žádá o dohled nad olomouckým VSZ

Bez pokuty odešel od výslechu ve věci takzvaných trafik exposlanec ODS Marek Šnajdr. Pro svou výpověď zvolil taktiku selektivního výběru, zda na otázky odpovídat, nebo výpověď odepřít. Policejní vyšetřovatel proti tomu nic nenamítal.

„U otázek, které se vztahovaly k okolnostem schvalování úsporného balíčku, které jsou již mnohokrát probrané, jsme samozřejmě žádný problém neviděli,“ řekl po výslechu České justici Šnajdrův právní zástupce Lukáš Trojan. „Otázky, které se vztahovaly k jiným osobám, které jsou v té věci stíhány, tam ta rizika samozřejmě vidíme. Nevíme, co tam je konstruováno, takže jsme výpověď odepřeli. Státní zástupce přítomen nebyl, policejní orgán to nijak nerozporoval,“ dodal Trojan.

Obhajoba hned na počátku výslechu vznesla výhrady, které má vůči nynějšímu právnímu postavení exposlance Šnajdra coby svědka v řízení, v němž byl původně stíhán za přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Nejvyšší soud jejich trestní stíhání zrušil, v návaznosti na to nejvyšší státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání tří poslanců a uložil vrchnímu státnímu zastupitelství dále ve věci znovu jednat a rozhodnout. To se ale dosud nestalo.

„My vlastně nevíme, jaké je naše postavení. Ta věc není ani odložena, stále se prověřuje, zároveň ale není možné vést stíhání. Já se mohu pouze podivit nad tím, že státní zastupitelství nebylo dodnes, tedy po nějakých osmi měsících, schopno naplnit pokyn nejvyššího státního zástupce,“ uvedl advokát Trojan. Dodal, že se kvůli tomu na žalobce Pavla Zemana v úterý obrátil se žádostí o výkon dohledu nad olomouckým vrchním státním zastupitelstvím.

Robert Malecký