Šibenice - ilustrační foto

Srílanský kat utekl z práce. Děsila ho šibenice

Nový srílanský mistr popravčí nevykonával své povolání dlouho. Vlastně ho v praxi nezačal vykonávat vůbec, protože když poprvé uviděl šibenici, propadl panice, utekl a do zaměstnání se už nevrátil, napsala agentura AFP s odvoláním na šéfa místních věznic.

„Řekl, že z toho má hrůzu, jen když vidí šibenici,“ prohlásil generální komisař věznic Čandrarásna Palegama o novém zaměstnanci. „Od té doby do práce nepřišel. Myslím, že se budeme muset poohlédnout po novém katovi.“

Srílanský mistr popravčí může počítat s měsíčním platem odpovídajícím asi 85 dolarům (zhruba 1700 korun). Na Srí Lance je sice trest smrti v platnosti, ale nikdo nebyl popraven od roku 1976.

V civilizovaných zemích patří identita mistra popravčího k přísně utajovaným skutečnostem. Platí to ovšem i obráceně – na katy jsou kladeny mimořádně vysoké nároky co se mlčenlivosti týče.

V ČR před několika týdny uplynulo čtvrtstoletí od poslední vykonané popravy. Dopoledne 2. února 1989 byl popraven Vladimír Lulek za ubodání své manželky a čtyř dětí v Předměřicích nad Labem. Definitivně posledním popraveným byl v rámci Československa 8. června téhož roku Slovák Štefan Svitek. Důvodem byla rovněž surová vražda.

-rm, čtk-