Nález k bankovním poplatkům má Ústavní soud vyhlásit v úterý. Foto: Mediafax

Z Policejní akademie cesta k advokacii nevede

Absolventi Policejní akademie nesplňují podmínky pro zápis do seznamu koncipientů, a tím pádem se jim uzavírá také cesta k advokacii. S konečnou platností o tom rozhodl Ústavní soud (ÚS), který odmítl i druhou stížnost muže, jenž vystudoval policejní management a kriminalistiku.

Absolvent akademie toužil po uplatnění v advokacii, ta je však v Česku vyhrazena absolventům plnohodnotného právního studia.  Odmítnutím ústavní stížnosti zůstal v platnosti klíčový verdikt Nejvyššího soudu z roku 2012, který tehdy označila za logický jak Česká advokátní komora, tak Policejní akademie. První stížnost neúspěšného adepta advokacie odmítl ÚS již dříve pro předčasnost, druhou nyní označil za zjevně neopodstatněnou, nicméně zabýval se také některými konkrétními argumenty.

Muž například tvrdil, že justice nesprávně vyložila zákon o advokacii, stěžoval si také na porušení práva na vzdělání, svobodnou volbu povolání a rovnost před zákonem. Podle ústavních soudců ale Nejvyšší soud interpretoval situaci správně. Absolvent Policejní akademie sice skládá řadu odborných zkoušek z oblasti práva, přesto však není rozsah studia totožný s právnickými fakultami.

„Uvedené vzdělání navíc nesměřuje ke vzdělání právníka, ale kriminalisty,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Ivanou Janů. Soudci rozhodli v únoru bez veřejného jednání. Případ absolventa Policejní akademie je v praxi výjimečný, komora jej od počátku odmítala zapsat do seznamu koncipientů. Dostal se tam jen nakrátko na základě soudního rozhodnutí, které posléze zrušil Nejvyšší soud. Nyní už na seznamu nefiguruje.

Akreditované magisterské vzdělání v oboru právo poskytují v Česku fakulty univerzit v Praze, Brně, Olomouci a Plzni. Koncipienty se mohou stát v některých případech i absolventi zahraničních právnických fakult.

-čtk-