Seznam soudců navržených ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou projedná ve středu vláda. Foto: Mediafax

Ministryně Válková navrhla jmenování 17 nových soudců

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) předloží ve středu vládě k projednání návrh na jmenování 17 nových soudců. Mezi kandidáty převažují ženy, nováčci posílí především okresní soudy v obvodu ústeckého krajského soudu, které dlouhodobě patří k nejpřetíženějším v republice.

Skupina kandidátů na soudce se skládá ze 13 žen a čtyř mužů. O jejich jmenování rozhodne prezident Miloš Zeman, kterému Válková zaslala potřebné podklady koncem března. Důvodem, proč seznam projedná vláda, je to, že toto rozhodnutí prezidenta podle ústavy vyžaduje spolupodpis premiéra.

Tentokrát mají noví soudci zamířit na území pouze tří krajských soudů – středočeského, ústeckého a královéhradeckého. Celkem 11 z nich posílá ministryně do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem: čtyři souhlasili se svým přidělením k okresnímu ústeckému soudu, dva se chystají do Mostu a dva do České Lípy. Po jednom má přijít do Teplic, Děčína a Jablonce nad Nisou.

Jedné posily se mají dočkat také okresní soudy na Praze-západ a Praze-východ, dále v Mělníku, Kladně, Příbrami a Ústí nad Orlicí.

Zatím naposledy jmenoval Zeman soudce obecných soudů loni v prosinci, kdy na Pražském hradě složilo slavnostní slib 24 mužů a žen. Prezident jim tehdy popřál, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Pomalost řízení je totiž podle prezidenta jedním z největších neduhů české justice.

-čtk-