Obvinění rowdies by se na stadiony vůbec nemuseli dostat už v průběhu trestního řízení. Ilustrační foto: Mediafax

Novinky trestního řádu: předběžná opatření a zajištění svědka

Obviněným by v budoucnu mělo být možné ukládat již v přípravném řízení výrazná omezení formou předběžného opatření. Počítá s tím věcný záměr trestního řádu, na kterém se shodla pracovní skupina pod vedením prof. Pavla Šámala a který má Česká justice k dispozici. Další novinkou je možnost zajistit svědka až na 48 hodin, pokud se nedostavuje k soudu.

Stalking nebo fotbalové násilí. Dvě oblasti, které materiál výslovně zmiňuje a v nichž by mělo být možné účiněji omezovat práva obviněných už v průběhu trestního řízení, nikoli pravomocným rozsudkem soudu. V praxi by to mohlo vypadat tak, že je člověku obviněnému z pronásledování hned uloženo, že nesmí oběť vyhledávat nebo se jinak pokoušet o kontakt. Stejně fotbaloví násilníci by neměli mít možnost dál navštěvovat utkání, restaurace nebo se stýkat se svými kumpány.

Smyslem je nejen chránit oběti nebo v případě násilí na stadionech a v ulicích společnost, ale rovněž zájem obviněných. „Svými nežádoucími aktivitami by si mohl přivodit použití podstatně invazivnějších prostředků vůči sobě, například uvalení vazby,“ píše se v záměru nového trestního řádu.

Ve stávající praxi je právě jednání o vazbě v podstatě jedinou možností, jak formou záruk omezení ukládat. Další možnost se týká výhradně mladistvých, kterým je možné už nyní omezení v průběhu trestního řízení uložit, ovšem jen s jejich souhlasem.

Ve výčtu předběžných opatření je vedle zákazu styku s poškozeným a jeho vyhledávání i zákaz styku s dalšími osobami, například partou, zákaz vycestovat, zákaz zdržovat se na určitém místě, třeba v restauraci, a nařízení zdržovat se v určitý čas doma.

Předběžné opatření by měl schvalovat soud, v přípravném řízení státní zástupce nebo s předchozím souhlasem žalobce policie. Úprava vychází z praxe, kterou zná trestní řád například v Rakousku nebo Francii.

Policie bude moci zajistit svědka až na 48 hodin

Další novinka se týká svědků, kteří nechodí k soudu nebo maří jiné důležité úkony vyšetřování. „Navrhuje se jako krajní prostředek umožnit zajištění svědka nebo jiné osoby za účelem zajištění přítomnosti při požadovaném úkonu,“ píše skupina prof. Šámala.

V praxi by to mohlo vypadat tak, že si soud u notorického absentéra objedná u policie jeho zajištění v předstihu. „Takové zajištění bude moci být použito jen proti osobě, která bez dostatečné omluvy neuposlechne příkaz nebo výzvu soudu nebo jednání soudu zmaří a požadovaného cíle nelze docílit použitím jiných donucovacích prostředků,“ uvádí návrh. Lhůta pro zajištění by měla být stanovena na maximálně 48 hodin.

Robert Malecký

Celý návrh pracovní skupiny pro rekodifikaci trestního řádu najdete hlavní_principy_[1]