V Ústí nad Labem získali mandát oba v současnosti trestně stíhaní zastupitelé za ČSSD Vít Mandík (na snímku) a Josef Macík, které policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby v případu vítání občánků. Foto: Mediafax

Policie obvinila vedení Ústí nad Labem kvůli smlouvě na vítání občánků

Policie obvinila vedení města Ústí nad Labem kvůli nevýhodné smlouvě s firmou, která zajišťovala vítání občánků. Obvinění si vyslechl primátor města Vít Mandík (ČSSD) a jeho kolega, radní Josef Macík. Do sněmovny zároveň putuje žádost o vydání poslankyně Zuzany Kailové (ČSSD), která dříve působila jako náměstkyně primátora.

Smlouva mezi městem a firmou Darothore, která vítání občanků pro město zajišťovala, zněla v letech 2012 až 2014 na 5,2 milionu korun. Podle kritiků ale na zajištění obřadů a dárky pro maminky šla pouze malá část peněz, zbytek putoval pořadatelské firmě.

Krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (Pro kraj!) kvůli tomu podal trestní oznámení. Město pod tlakem veřejné kritiky loni na jaře smlouvu vypovědělo.

Celou věc zároveň začala prověřovat policie. Ta nyní obvinila primátora Mandíka. „Policejní komisař zahájil trestní stíhání primátora města Ústí nad Labem Ing. Víta Mandíka a jednoho z radních Josefa Macíka ve věci trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Jejich nezákonné jednání spočívá v tom, že z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti zajišťující realizaci projektu Vítání občánků. Statutárnímu městu Ústí nad Labem vznikla škoda nejméně 1 milion korun. Za uvedené jednání obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 3 do 10 let,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Detektivové z okresní hospodářské kriminálky obvinění Mandíkovi sdělili v úterý přímo v budově magistrátu během jednání městské rady. Zároveň se chystají požádat sněmovnu, aby ke stíhání vydala i Mandíkovu stranickou kolegyni a jeho bývalou náměstkyni pro sociální oblast Zuzanu Kailovou. Ta se v říjnových volbách dostala za ČSSD do sněmovny a postu náměstkyně primátora Ústí se vzdala.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru sněmovny Miroslava Němcová České justici řekla, že žádost do sněmovny zatím nedorazila. Po jejím obdržení by o případném doporučení k vydání poslankyně výbor jednal na své nejbližší schůzi. Česká justice získala neoficiální informaci, že do sněmovny má žádost dojít ještě během dnešního dne.

Robert Malecký