Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

V kauze pražského podnikatele Janouška asi padne rozsudek, hrozí mu až 18 let vězení

Městský soud v Praze se v úterý a ve středu 29. a 30. dubna vrátí k projednávání kauzy dopravní nehody pražského podnikatele Romana Janouška. Ten měl v březnu 2012 ve čtvrté městské části srazit svým vozidlem ženu, která se mu snažila zabránit v opuštění místa předchozího kontaktu Janouškova vozidla s jejím autem. Je velmi pravděpodobné, že soud při tomto líčení v případu rozhodne. Janoušek čelí obvinění z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu trest až 18 let odnětí svobody.

Janouškova obhajoba poukazuje mimo jiné na to, že v době nehody měl krevní sraženinu na mozku. Znalci ale uvedli, že to na incident nemělo vliv. Kauza vlivného lobbisty se táhne více než dva roky. Janoušek, kterému po nehodě policisté naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu, havaroval 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze. Svým vozem Porsche nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Obžaloba uvádí, že lobbista ženu vietnamské národnosti následně srazil a z místa nehody ujel.

Rekonstrukce Janouškovy dopravní nehody z konce června loňského roku:

Státní zastupitelství Janouška původně stíhalo pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, později však jeho čin překvalifikovalo na pokus o vraždu. Podle státní zástupkyně totiž podnikatel musel při rozjíždění vědět, že ženu může usmrtit. To se sice nestalo, utrpěla však otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla podle znalců i zemřít.

Muž označovaný za jednoho z pražských „kmotrů“ se hájí tím, že ženu neviděl, a tedy nesrazil úmyslně. Jeho advokát se snaží dokázat, že ji pouze zachytilo zpětné zrcátko Janouškova vozu. Podnikatel s řidičkou uzavřel dohodu o narovnání, podle obžaloby jí zaplatil 900.000 korun. Už dříve uvedl, že od nehody ujel, protože se delší dobu cítil pronásledovaný a měl strach, že jde o provokaci.

Pražský městský soud začal kauzu projednávat loni v červenci. Počátkem září však musel hlavní líčení přerušit, protože předvolaní znalci se nedokázali shodnout na tom, kde přesně žena v okamžiku kolize stála. Soudce Kubovec proto nařídil vypracování revizního znaleckého posudku z oboru silniční dopravy v Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Soud původně počítal s tím, že ústav posudek dodá do 7. února, nakonec od něj však odborné vyjádření obdržel teprve před několika dny. Pro rozhodnutí o Janouškově vině by posudek mohl být klíčový.

Zasahující policisté vypověděli, že z Janouška byl po jeho zadržení cítit alkohol. Podle soudního znalce však nelze potvrdit, že lobbista před nehodou pil. Muž totiž odmítl odběr krve a pouhá dechová zkouška prý není dostatečně průkazná.

Úprk Romana Janouška před zákonem zachytila policejní kamera:

-čtk- -red-