Podle reakce ministerstva spravedlnosti je zřejmě změna, kterou žádal ministr Lubomír Zaorálek v televizi, neprůchozí. Foto: archiv

Zaorálek v Číně ujistil, že ČR nepodporuje samostatnost Tibetu

Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Konstatuje to prohlášení, které dnes na jednání v Pekingu přijali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho čínský protějšek Wang I. Obě země se v dokumentu ujistily, že se nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí druhého státu, a podpořily ochranu lidských práv.

„Obě strany respektují cesty rozvoje zvolené s ohledem na situaci v obou zemích a jejich vnitřní a zahraniční politiku. Znovu potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN,“ stojí v dokumentu.

„Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ uvádí prohlášení. Tibet k sobě Čína násilně připojila v 50. letech minulého století a dnes je autonomní součástí asijské země.

„To je něco, co pokládáme za zásadní, bohužel musím říct také v souvislosti s tím, čeho jsme svědky nyní na Ukrajině. Respektování hranic státu a jejich suverenity je základ pro mezinárodní život,“ prohlásil Zaorálek na tiskové konferenci s Wangem. “ Za českou stranu mohu ujistit svého partnera, že naše stanovisko je jednoznačné a nehodláme nijak čínskou stranu v budoucnosti překvapovat, co se týče otázek Tibetu,“ dodal.

Právě tato otázka vyvolala v Česku debatu už před Zaorálkovou návštěvou Číny, na kterou přiletěl v pondělí. Opozice obvinila vládu Bohuslava Sobotky, že vyměnila obranu lidských práv v Číně za její peníze. Zaorálek to ale rozhodně popřel.

„Rozhodně nic za nic nevyměňujeme. Je pro mě naprosto nepřijatelné to zredukovat jen na to, že tu jsou jen dva segmenty a ty vyměňujeme mezi sebou,“ řekl ministr českým novinářům cestou do Číny, kde vládnoucí komunistický režim podle lidskoprávních organizací vězní své odpůrce a jinak umlčuje své kritiky. Podle Zaorálka žádná z předchozích českých vlád, ani za prezidenta Václava Havla, o odtržení Tibetu od Číny neusilovala. „Vždycky jsme respektovali tenhle stav,“ poznamenal ministr.

Opakovaně zdůraznil, že společné prohlášení s Čínou bude obsahovat i pasáž o respektu k lidským právům. V dokumentu se nakonec objevuje věta: „Obě strany znovu potvrdily úsilí ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnocennosti a vzájemného respektu.“

„My se snažíme vysvětlit, že máme dnes širší pojetí lidských práv. V rámci toho my dokonce i oceňujeme to, co se tady odehrálo v průběhu posledních desítek let v oblasti sociální, ochrany životního prostředí a máme zájem i tady předat zkušenosti z posledních let české transformace,“ prohlásil Zaorálek na tiskové konferenci.

Jeho čínský kolega uvedl, že Zaorálkova návštěva – první oficiální návštěva šéfa české diplomacie v Číně od roku 1999 – symbolizuje vstup česko-čínských vztahů do nové etapy. „My nejen mluvíme o nové etapě, ale dnes tuto novou etapu otevíráme a už v ní vlastně jsme,“ doplnil k tomu Zaorálek.

Česko a Čína v prohlášení také vyjádřily přání posílit vzájemný dialog a prohlubovat spolupráci v oblasti vědy a technologií, vzdělání, energetiky, zemědělství a v cestovním ruchu. „Obě strany hodlají posílit vzájemné investice, podnítit další růst obchodu, budou vybízet své firmy, aby v druhé zemi investovaly, a vynaloží úsilí pro vytvoření příznivých podmínek pro vzájemnou spolupráci,“ uvádí deklarace k otázce hospodářské kooperace, kterou by česká vláda ráda s asijským ekonomickým obrem posílila. Zaorálek na jednání konkrétně zmínil zájem Česka na vybudování čínského technologického parku v Moravskoslezském kraji.

-čtk-