Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Foto: archiv

EPRAVO.CZ: Nejvlivnějším právníkem je Pavel Rychetský

Nejvlivnějším právníkem letošního roku je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Umístil se na prvním místě žebříčku, který dnes zveřejnil elektronický měsíčník EPRAVO.CZ Digital. Druhou příčku obsadil hlavní autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš a trojici uzavírá předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. V anketě hlasovala padesátka právníků napříč profesemi.

V první desítce žebříčku se objevují nejvyšší politické a justiční pozice. Čtvrtá příčka patří vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, pátá ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. Z justičních špiček v první desítce chybí například předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová či olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Rychetský podle hlasujících dokázal ovlivnit a prosadit nominaci nových soudců Ústavního soudu a tím prosazovat svoji vizi o vývoji a usměrňování českého právního prostředí. Jeho osobní a právní názor má také podle výsledků vliv na rozhodovací praxi Ústavního soudu, přitom má „cit pro vztah mezi právem a politikou“. Baxu řada právníků obdivuje za vytvoření špičkového pracoviště na „zelené louce“, tím i novodobého správního soudnictví.

U Hany Marvanové, která se umístila v druhé pětici právníků, hodnotitelé ocenili například to, že média se jejímu vlivu zatím nevěnují, což je ku prospěchu její funkce. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak zase podle kolegů vrátil své instituci nezávislost a důvěru laické i odborné veřejnosti. Jediným zástupce advokacie v první desítce je Karel Muzikář.

Žebříček čítá celkem dvacet jmen. Mezi nimi je například prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník či advokáti Tomáš Sokol a Radek Pokorný.

Do sestavení žebříčku se svým hodnocením zapojila padesátka advokátů, notářů, státních zástupců, soudců, akademiků i studentů. Každý z nich napsal sestupně tři jména, do seznamu se dostaly pouze osobnosti zmíněné alespoň dvěma respondenty.

-čtk-

Nejvlivnější právník 2014

1. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
2. Karel Eliáš, hlavní autor NOZ
3. Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu
4. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně
5. Helena Válková, ministryně spravedlnosti
6. Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu
7.- 10. Hana Marvanová, první náměstkyně ministryně spravedlnosti
7.- 10. Karel Muzikář, advokát
7.- 10. Bohuslav Sobotka, premiér
7.- 10. Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Zdroj: EPRAVO.CZ Digital