Nejpozději v pátek o půlnoci by případná stížnost měla být na Ústavním soudu. Foto: Mediafax

Justice řešila rozvod 20 let, muž má šanci na vyšší odškodnění

Ústavní soud (ÚS) dal šanci na vyšší odškodnění muži, jehož majetkové záležitosti po rozvodu řešila justice téměř 20 let. Nemovitý majetek zatím prudce měnil hodnotu a náklady na soudní poplatky šly do statisíců. Žalobu proti nesprávnému úřednímu postupu, který spočíval v nepřiměřeně dlouhém řízení, musí znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 2.

Vzniklou škodu a nemajetkovu újmu vyčíslil někdejší úspěšný sportovec na 8,4 milionu korun, justice mu přiznala jen 182.375 korun. Podle ústavních soudců je však při vyčíslení náhrady nemajetkové újmy v podobných případech nutné přihlížet nejen ke kritériím, která vyjmenovává zákon, ale i k dalším relevantním okolnostem.

V tomto případě je podle ÚS specifickým kritériem mimořádná doba – konkrétně 90. léta minulého století, kdy po pádu totality procházel trh s nemovitostmi, stejně jako celá společnost, bouřlivými změnami. Trvající soudní řízení znamenalo pro oba bývalé manžele dlouhou nejistotu.

„Pokud obecné soudy při stanovení výše přiměřeného zadostiučinění mechanicky uváží toliko kritéria explicitně v zákoně vyjmenovaná, aniž by se vůbec zabývaly existencí dalších relevantních okolností případu, poruší základní právo poškozeného,“ stojí v nálezu soudkyně zpravodajky Kateřiny Šimáčkové.

Původní řízení o vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů začalo podáním žaloby na muže v prosinci 1988, skočilo verdiktem Nejvyššího soudu v červenci 2008. Kvůli změnám cenových předpisů a růstu cen se opakovaně zpracovávaly nové znalecké posudky. Růst hodnoty nemovitostí se projevoval též ve výši soudních poplatků a nakonec i v podílu, který musel muž zaplatit bývalé manželce.

Vypořádání majetku je nutný následek rozvodu. „Stěžovatel v zásadě neměl jinou možnost než v řízení setrvat až do konce,“ zdůraznil Ústavní soud.

-čtk-