Proti své bývalé resortní kolegyni Heleně Válkové vystoupila i Hana Marvanová, která měla na ministerstvu přípravu zákona na starosti. Foto: Mediafax

Exnáměstkyně Marvanová nemá bezpečnostní prověrku, s BIS podle ministerstva jednat nemohla

Týden po odchodu Hany Marvanové z Ministerstva spravedlnosti přetrvávají spory o to, zda měla jako první náměstkyně pověření k jednání s kontrarozvědkou ohledně zájmových tlaků v justici. Jde o interpretaci závěrů jedné z dubnových porad vedení ministerstva, na níž měla Marvanová nejprve citovat z veřejně dostupných zpráv BIS o prorůstání zájmů organizovaného zločinu do české justice a pak obdržet pověření pro jednání s BIS. Za touto verzí podle dnešních LN stojí náměstek Pavel Štern, proti naopak ministryně Helena Válková a další dva náměstci. Sama Marvanová věc vůbec nekomentuje.

„Pamatuji si, že jsme o tom jednali. Přišla s tím paní náměstkyně Marvanová. Upozorňovala na zprávy BIS a problematická témata. Nepamatuji si sice všechny detaily, ale na poradě vedení v dubnu z úst paní ministryně zaznělo, aby v té věci náměstkyně s BIS jednala,“ citují dnešní LN náměstka pro vězeňství Pavla Šterna.

Zbylí členové vedení resortu, tedy ministryně Helena Válková a náměstci Pavel Kasík a Petr Jäger, Šternovu interpretaci odmítají. Detailně se o tom mluvilo na pondělní poradě vedení ministerstva.

„Ministryně spravedlnosti Helena Válková rozhodně nepověřila svoji tehdejší první náměstkyni Hanu Marvanovou k jednání s BIS, a ani to udělat nemohla. Na jedné poradě náměstků s ministryní, jak dnes doplnili i další účastníci porady, byla Hanou Marvanovou pouze zmíněna veřejná část starší zprávy BIS, kde první náměstkyně konstatovala obecně známé skutečnosti,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Hrochová.

„Mohu potvrdit, že před přibližně dvěma měsíci byl na poradě náměstků ze strany první náměstkyně konstatován obsah veřejné části zprávy BIS, ve vztahu k některým problematickým soudům a soudcům. Protože jsem byl o obsahu veřejné části zprávy BIS za rok 2011 z dřívější doby obeznámen, nevnímal jsem uvedené informace jako nové poznatky, které by byly Ministerstvu spravedlnosti předány přímým kontaktem ze strany BIS. Rovněž si nejsem vědom, že by na této poradě došlo k pověření kteréhokoliv z náměstků k přímému jednání s BIS s cílem konkretizovat poznatky uvedené ve veřejné části zprávy BIS,“ uvedl dnes k věci náměstek Petr Jäger.

Podpořil ho i další z náměstků, Pavel Kasík: „Nic takového jsem neslyšel. Nejsem si vědom, že bych na jakékoliv poradě slyšel o jakémkoliv pověření k jednání s BIS. Kdyby takové pověření zaznělo, určitě bych si to pamatoval.”

Jediný známý případ, kdy byla Marvanová oficiálně v kontaktu s tajnou službou, byl podle ministerstva odborný seminář, na kterém jako náměstkyně zastupovala ministryni. „Tématem byla komunikace vlády a BIS. Ani pro tento seminář, na kterém Hana Marvanová byla, ale ministryně Válková žádné pověření k jednání s BIS neudělila,“ uvádí ve svém stanovisku ministerstvo.   

Podle mluvčí Hrochové byl překážkou pro případné udělení pověření s tajnou službou jednat i fakt, že Hana Marvanová nedisponuje prověrkou pro seznamování se s utajovanými skutečnostmi. „Podle informací ministerstva není prověřena na žádný stupeň utajení,“ uvedla Hrochová.

V obsáhlém vyjádření k situaci pak ministerstvo tvrdí, že zájem o informace BIS týkající se rezortu justice má, je ovšem naprosto nepřípustné, aby k těmto informacím měly přístup osoby, které k tomu nemají zákonné oprávnění. Ministryně Válková se kvůli informacím má během úterý setkat s ředitelem BIS Jiřím Langem.

„Já jsem na Ministerstvu spravedlnosti jediná, která může mluvit s BISkou, dnes s nimi mám schůzku, kterou jsem si včera sjednala,“ uvedla v poledne v Poslanecké sněmovně Válková. Ta chce informace o vlivu organizovaných skupin projednat rovněž na zasedání vlády, nejlépe hned na nejbližší schůzi.

Robert Malecký