Jana Nečasová s Petrem Nečasem Foto: Mediafax

Obžaloba v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 1

Olomoucké vrchní státní zastupitelství dnes podalo obžalobu na manželku expremiéra Petra Nečase (ODS) Janu Nagyovou (nyní Nečasovou) v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Oznámilo to na svém webu. Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Pro Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku. 

Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí všem čtyřem obžalovaným až tříleté vězení. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. 

V této části případu, který loni vedl k pádu Nečasovy vlády, Nagyová v roce 2012 podle žalobců zosnovala a usměrňovala sledování tehdejší Nečasovy manželky. Vojenské zpravodajství údajně zneužila k osobním zájmům. 

Trojice zpravodajců obvinění od počátku odmítá, Nagyová se k němu doposud nevyjadřovala. Muži se hájí tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, ke kterému nebylo zapotřebí povolení ministra obrany. Podle nich měli za úkol zjistit, zda Radku Nečasovou nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. 

Podle informací ČTK má obžaloba zhruba 70 stran. Olomoučtí žalobci ji měli sepsanou a připravenou k odeslání již několik týdnů, čekali ale na rozhodnutí týkající se vyloučení kauzy Vojenského zpravodajství z celého spisu Nagyové. Ten zahrnuje i údajné vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) a údajné uplácení trojice exposlanců ODS. 

Zastupitelství nedávno kauzu vojenských zpravodajců vyloučilo k samostatnému projednání, proti čemuž podali advokáti obviněných stížnost. Nejvyšší státní zastupitelství ji ale zamítlo, a podání obžaloby tak už nic nebránilo.

-čtk-