Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Prezident Zeman jmenuje na Hradě 17 nových soudců

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenuje 17 nových soudkyň a soudců. Nováčci posílí především okresní soudy v obvodu ústeckého krajského soudu, které dlouhodobě patří k nejpřetíženějším v republice. Ministryně spravedlnosti navrhla prezidentovi ke jmenování 13 žen a čtyři muže.

Zatím naposledy jmenoval Zeman soudce obecných soudů loni v prosinci, kdy na Hradě složilo slavnostní slib 24 mužů a žen. Prezident jim tehdy popřál, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Pomalost řízení je totiž podle něj jedním z největších neduhů české justice.

Noví soudci zamíří na území celkem tří krajských soudů – středočeského, ústeckého a královéhradeckého. Celkem 11 z nich poslal návrh ministryně do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem: čtyři souhlasili se svým přidělením k okresnímu ústeckému soudu, dva se chystají do Mostu a dva do České Lípy. Po jednom má přijít do Teplic, Děčína a Jablonce nad Nisou. Jedné posily se mají dočkat také okresní soudy na Praze-západ a Praze-východ, dále v Mělníku, Kladně, Příbrami a Ústí nad Orlicí.

Slavnostní ceremoniál související s justicí se na Hradě odehraje i ve čtvrtek, kdy Zeman jmenuje ústavním soudcem dosavadního prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka.

-čtk-