Do vypršení mandátu stávajícího předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem zbývá pouhých dvanáct dní.. Foto: archiv

Napětí mezi soudcem Veselým a vedením nadřízeného soudu trvá i po jeho nejmenování

Vedení středočeského krajského soudu trvá na hodnocení práce kandidáta na post předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého. Toho ve čtvrtek prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat právě s odkazem na nedostatečné pracovní výsledky. Veselý to dává do souvislosti s kritikou, kterou na adresu nadřízeného soudu vyslovil.

„Zcela otevřeně kritizuji neschopnost jeho vedení,“ citovaly v pátek Veselého slova Lidové noviny. Na žádost o rozhovor pro Českou justici Veselý nereagoval.

Vedení Krajského soudu v Praze si za svým odborným hodnocením Jana Veselého, které bylo součástí podkladů vyžádaných ministryní spravedlnosti Heleny Válkové a později poskytnutých Hradu, stojí. „Vedení soudu chápe vyjádření předsedy Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého pro LN jako projev rozhořčení nad nejmenováním do funkce předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem,“ uvedla pro Českou justici mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Veselý konkrétně tvrdí, že na středočeském soudu nepracuje správa soudu.“Odešlo z ní 20 lidí. Přitom krajský soud má metodicky vést okresní soudy,“ řekl LN. „Téměř dva roky prakticky nefunguje ředitel správy krajského soudu. Jde o člověka, který má na starosti provoz soudu od účetnictví přes mzdy až po bezpečnost, a právě metodické vedení okresních ředitelů v tomto směru. Z ministerstev spravedlnosti a financí neustále přicházejí novinky, například k elektronizaci a státní pokladně. Pokyny doputují na krajský soud a náš krajský soud – v lepším případě – pokyny jen přepošle okresním soudům. Tím dochází k tomu, že si je každý soud vyloží jinak,“ dodal Veselý.

Mluvčí soudu připouští, že správa KS v Praze byla při nástupu JUDr. Ivany Švehlové do funkce předsekyně, tedy v roce 2010, skutečně nefunkční, což konstatovaly i opakované kontroly z ministerstva spravedlnosti a upozorňovali na to i ředitelé správ okresních soudů. „Předsedkyně soudu proto byla nucena přistoupit k řadě personálních změn, z nichž většina vedla k výraznému zlepšení fungování správy soudu. To se bohužel nestalo v případě ředitele správy soudu, zejména vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce odbornou a z osobnostních hledisek o náročnou pozici, pro kterou se za nastavených platových podmínek (zejména v Praze) obtížně hledá optimální kandidát. Tyto obtíže se však žádným způsobem nedotýkají výkonu soudních agend a Krajský soud v Praze dlouhodobě patří z hlediska délky řízení k nejlepším v republice,“ uvedla Steinerová.

Hodnocení práce Jana Veselého bylo předmětem sporů, které jeho výběr do čela ústeckého soudu provázely. Výberová komise pod vedením tehdejší první náměstkyně Hany Marvanové je v květnu, kdy zasedala, neměla k dispozici. Podle interních pravidel ministerstva o ně ani žádat nemusela. Požádala o ně až v čerbnu ministryně Válková, na níž bylo rozhodnutí, zda na základě doporučení komise prezidentovi vítězného uchazeče navrhne ke jmenování. Tuto praxi chce teď Válková změnit. „Dáváme dohromady novou instrukci, která by měla zajistit, že členové výběrové komise dostanou k dispozici všechny podklady dříve, než budou uchazeče hodnotit,“ řekla České justici. Na nové instrukci teď o víkendu pracuje legislativní odbor, hotová by měla být dol týdne, aby podle ní mohla postupovat už výběrová komise pro opakovaný výběr předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. 

Robert Malecký