"Chceme dojednat dohodu i podmínky čerpání peněz v rámci programů ještě s touto Evropskou komisí, tedy do listopadu," uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Foto: vlada.cz

Návrh dohody o partnerství s EU by měl být hotov za týden

Vláda by měla za týden v pondělí schválit finální verzi dohody o partnerství s EU. V pondělí o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Evropská komise v červnu poslala Česku dopis s 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Nelíbilo se jí například financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona. Námitky EU by v sobě finální verze dohody měla mít zapracovány. 

„Pokud se tedy podaří dokument schválit, a je to pravděpodobné, pak je šance, že v horizontu týdnů budeme země se schválenou dohodou o partnerství a můžeme jednat o operačních programech. Chceme dojednat dohodu i podmínky čerpání peněz v rámci programů ještě s touto Evropskou komisí, tedy do listopadu,“ uvedl premiér. 

Sobotka dodal, že pro čerpání dotací je nezbytné, aby byl od ledna příštího roku účinný zákon o státní službě. „Znovu jsme získali informace, že jeho účinnost je pro čerpání peněz nezbytná,“ uvedl. 

Vláda schválila zbývající dva z devíti operačních programů pro období 2014 až 2020, a to Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Technická pomoc. Sedm programů schválila minulý týden. Návrhy operačních programů Česko odešle do Bruselu do 17. července, uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová. 

V následujících dnech budou zástupci České republiky a Evropské komise ve více než dvousetstránkové dohodě o partnerství vyjasňovat a dolaďovat formulace, uvedl první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun. „Po odeslání do Bruselu 21. července bude zahájen schvalovací proces. Nejpozději v září bychom měli rádi dokument schválený, abychom do konce roku mohli začít vypisovat výzvy k podávání projektových žádostí,“ doplnil. 

Česko má v začínajícím programovém období 2014 až 2020 k dispozici zhruba 600 miliard korun. Nejvíce z toho půjde na rozvoj regionů, dopravní infrastruktury a právě na podporu podnikání.

-čtk-