Podle některých odhadů může mít stočený tachometr až polovina ojetých vozů. Foto: archiv

Stočení tachometru je podvod, pokud vznikne škoda nad 5000 kč

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, když tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad 5000 korun. Jde o nový právní názor NS, který je vodítkem pro ostatní soudy, policii i státní zástupce v případech, že budou řešit obdobné kauzy. Řekl to mluvčí NS Petr Knötig. 

„Ve věci panovala značná nejednotnost. Tyto kauzy lze řešit podle současného trestního zákoníku, aniž by se kvůli většímu potírání těchto podvodů musel jakkoli upravovat,“ uvedl. 

Přetáčení tachometrů u prodávaných ojetých aut je v ČR poměrně časté. Podle odhadů některých odborníků má přetočený tachometr a snížený počet ujetých kilometrů zhruba polovina prodávaných ojetých vozů v zemi. Cílem je auto „omladit“ a na jeho prodeji vydělat víc. Kvůli nižšímu počtu najetých kilometrů mohli prodávající jen loni navýšit cenu o víc než čtyři miliardy korun, uvedla dříve společnost Cebia. Stáčení kilometrů je technicky snadné, některé firmy je na internetu nabízely za zhruba 500 Kč. 

Nejvyšší soud vydal nový právní názor v souvislosti s případem čtyřicetiletého muže ze Zlína. Ten byl loni v červnu Okresním soudem ve Zlíně potrestán ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Prodal totiž Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379.000 korun s tím, že vůz má najeto 171.000 kilometrů, ačkoliv věděl, že tento stav neodpovídá skutečnosti. Vozidlo mělo najeto 340.000 kilometrů. 

Muž nechal tachometr „stočit“ a jeho prodejem nezákonně vydělal 159.000 korun. Proti podmínce se prodejce odvolal s tím, že upravení tachometru není trestným činem. Když neuspěl u Krajského soudu v Brně, obrátil se na Nejvyšší soud. Ten ale jeho výhrady k věci odmítl. 

„Jsem přesvědčen, že je to krok správný směrem. Nadále jsme ovšem toho názoru, že vzhledem k rozsahu podvodného jednání, kterým je postiženo podle střízlivých odhadů více než 150.000 lidí ročně, a to už mnoho let, si tento problém vyžaduje explicitní legislativní řešení, jehož formu právě hledáme,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podotkl, že chce zajistit takové řešení, které bude znamenat vymahatelnost práva a skutečnou postižitelnost viníků. 

Výrok soudu uvítal i největší tuzemský autobazar AAA Auto. „Podle mého názoru již není po tomto rozhodnutí nadále možné, aby byly veřejně na internetu a formou inzerce nabízeny služby v oblasti přetáčení tachometrů. Jsem také hluboce přesvědčena, že jednotlivé STK se nyní budou muset v rámci prevence kriminality zaměřit na odhalování skutečného stavu najetých kilometrů během technických prohlídek, a to zejména u ojetých vozů dovážených ze zahraničí,“ dodala ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. 

V Česku loni podle společnosti Cebia změnilo majitele asi 570.000 ojetých osobních vozů s průměrnou cenou 159.000 korun a z toho zhruba 220.000 aut mělo stočený tachometr, nejčastěji o 100.000 kilometrů. Celkem je podle statistik společnosti v Česku nejméně půl milionu aut z prokázaně stočeným počtem kilometrů. Rekord v počtu stočených kilometrů drží VW Passat, u kterého byl podvodně snížen stav ze 750.000 na 250.000 km.

-čtk-