Seznam nových soudců čeká na kontrasignaci předsedy vlády, v pondělí ho projedná vláda. Foto: archiv

Vláda projedná jmenování 15 nových soudců a předsedy Bořka

Vláda na své pondělní schůzi projedná nominaci Milana Bořka na předsedu brněnského krajského soudu. Zabývat se bude také návrhem na jmenování 15 nových soudců včetně experta na správní právo Filipa Dienstbiera, který by měl zamířit k Nejvyššímu správnímu soudu. Jak po sobotním jednání v Lánech uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková, prezident Miloš Zeman s navrženými kandidáty už vyslovil souhlas.

Na schůzi, které se prezident osobně zúčastní, chtěl kabinet projednat i návrh ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) na jmenování Jana Veselého předsedou ústeckého krajského soudu. Zeman však Veselého odmítl jmenovat s tím, že má nedostatečné pracovní výsledky a že jím vedený okresní mělnický soud dlouhodobě nedosahuje dobrých hodnocení.

Ke jmenování nových soudců i předsedy krajského soudu potřebuje prezident kontrasignaci předsedy vlády.

Bořka i Veselého vybrala výběrová komise ministerstva spravedlnosti vedená tehdejší legislativní náměstkyní Hanou Marvanovou. Proti jmenování Veselého však následně vystoupila soudcovská rada ústeckého krajského soudu i Soudcovská unie, která zpochybnila výběrové řízení a navrhla vypsat nové.

Bořek, který se má nové funkce ujmout od 1. října, působí v justici nepřetržitě od roku 1985, kdy nastoupil jako justiční čekatel Krajského soudu v Hradci Králové. Od roku 1990 zastával funkci předsedy Okresního soudu v Náchodě, o devět let později se stal šéfem královéhradeckého krajského soudu. Loni přešel na pražský vrchní soud, kde dělá místopředsedu.

Navržených 15 nových soudců má nahradit soudce, kteří za poslední čtvrtletí odešli z justice. Mezi kandidáty převažují muži, jichž je devět. Nejvíce nováčků – čtyři – má zamířit na okresní soudy spadající pod ústecký krajský soud.

Dienstbier, který má rozšířit řady soudců Nejvyššího správního soudu, působí na Univerzitě Palackého v Olomouci. V minulosti se něm mluvilo jako o jednom z adeptů na post ombudsmana. Předseda soudu Josef Baxa zveřejňuje jména možných kandidátů předem, aby umožnil obecnou debatu o jejich kvalitách. Adepti také musejí absolvovat slyšení před plénem, kde prokazují svou erudici. K jejich kandidatuře se pak vyjadřuje i soudcovská rada.

Seznam nových soudců

obvod Krajského soudu v Praze

Mgr. Michaela Hruboňová,
Okresní soud v Rakovníku

Mgr. Zuzana Hemelíková,
Okresní soud Praha-východ

obvod Krajského soudu v Českých Budějovicích

JUDr. Miloš Vondráček,
Krajský soud v Českých Budějovicích

obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem

Mgr. Ing. Petr Štrauch,
Okresní soud v Jablonci nad Nisou

Mgr. Miroslav Martynek,
Okresní soud v Děčíně

Mgr. Martin Dostál,
Okresní soud v Jablonci nad Nisou

Mgr. Bc. Jakub Martinek,
Okresní soud v Ústí nad Labem

obvod Krajského soudu v Hradci Králové

JUDr. Lucie Lubasová,
Okresní soud v Pardubicích

Mgr. Adéla Hálová,
Okresní soud v Trutnově

obvod Krajského soudu v Brně

JUDr. Libor Hanuš, Ph.D.,
Městský soud v Brně

Mgr. Jan Jirásek, Ph.D.,
Okresní soud v Jihlavě

Mgr. Petra Rutarová,
Okresní soud v Třebíči

obvod Krajského soudu v Ostravě

Mgr. Zuzana Walderová,
Okresní soud v Ostravě

Mgr. Tomáš Pavlica,
Okresní soud v Ostravě

Nejvyšší správní soud

JUDr. Ing. Filip Dienstbier , PhD.

-rm, čtk-