Krajský soud v Brně Foto: Wikipedia

Výběr předsedů krajských soudů ukázal nedostatky při posuzování kandidátů

Vláda ve středu znovu projedná návrh ministryně spravedlnosti Heleny Válkové na jmenování soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně. Minulý týden projednávání odložila. Současný místopředseda Vrchního soudu v Praze jako suverénní vítěz výběrového řízení získal už souhlas prezidenta republiky, čeká se jen na spolupodpis předsedy vlády.

Ke jmenování Milana Bořka se vyslovila počátkem června i soudcovská rada brněnského soudu. V usnesení, které má Česká justice k dispozici a které je přílohou podkladů pro jednání vlády, jsou kritizovány okolnosti, které výběrová řízení provázejí. Nejde o hodnocení kvality osoby kandidáta, ale o systémové vady, které podle soudců znemožňují vyslovit kvalifikovaný souhlas či nesouhlas se jmenováním kandidáta.

Konkrétně se v usnesení píše: „Vzhledem ke skutečnosti, že žádný z členů soudcovské rady (ani jiný soudce zdejšího soudu) nebyl členem výběrové komise a soudcovská rada tak nemá objektivní poznatky jak k průběhu vlastního výběrového řízení, tak ani k osobě navrženého kandidáta, respektuje soudcovská rada výsledek jednání komise, … jakož i možný návrh na jmenování JUDr. Milana Bořka do funkce předsedy Krajského soudu v Brně, když soudcovské radě nejsou v současnosti známy žádné negativní skutečnosti, které by bránily ve jmenování JUDr. Milana Bořka předsedou zdejšího soudu.“

Brněnští soudci kritizovali především fakt, že z podkladů, které měli k dispozici, nelze vyčíst nic o osobě kandidáta a jeho záměrech při budoucím vedení soudu. Souhlas se jmenováním je tak redukován na pouhou formalitu. „Formální podklady, které soudcovské radě pro informaci poskytlo Ministerstvo spravedlnosti, tvoří pouze přihláška kandidáta a z jejích příloh pouze životopis, nikoli tedy například hodnocení kandidáta či jeho záměry – představa o budoucím fungování Krajského soudu v Brně,“ píší soudci.

Stěžují si i na velice krátkou lhůtu, kterou jim ministerstvo na vyjádření dalo. Žádost je datována 2. června, lhůta pak byla stanovena na pět dní. Soudcovská rada se sešla k jednání 6. června. „Soudcovská rada vzala na vědomí poskytnutí pouze minimální lhůty pro projednání svého stanoviska,“ napsal předseda soudcovské rady brněnského krajského soudu Aleš Novotný ředitelce ministerského justičního odboru Dagmar Průchové.

Námitky se nejspíš nevyhnou podobným případům ani v budoucnu. Ministryně spravedlnosti minulý týden sice podepsala novou instrukci pro výběrová řízení, která jasně stanoví seznam dokumentů potřebných pro jednání komise, na potřeby rozhodování soudcovských rad ale instrukce nepamatuje. Konkrétně je v oddíle jmenujícím povinné dokumenty i „stanovisko soudcovské rady nebo shromáždění soudců soudu, k němuž je uchazeč přidělen“, nikde se ale nepraví, jak se má soudcovská rada ještě před konáním výběrového řízení k osobě kandidáta kvalifikovaně vyjádřit.

Funkce předsedy Krajského soudu v Brně bude uvolněna od 1. října 2014 a předpokládá se, že spolupodpis předsedy vlády pod jmenováním Milana Bořka je pouhou formalitou. Souběžně konané výběrové řízení pro Krajský soud v Ústí nad Labem, jehož vítěze Jana Veselého odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat, se bude opakovat. Termín pro přihlášení kandidátů ministryně stanovila na 15. srpen.

Robert Malecký