Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Foto: Mediafax

Vyšetřování údajného obřího kartelu se rozrostlo na 20 firem

V českém stavebnictví doutná již přes rok v tichosti problém, který by mohl výrazným způsobem zasáhnout do stávajících poměrů v oboru. Jde o rozsáhlé vyšetřování účelového dělení trhu stavebních zakázek, tzv. kartelu, který v současné době dokončuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Česká justice zjistila od dobře informovaného zdroje blízkého ÚOHS podrobnosti o tomto šetření.

Vše začalo na jaře roku 2013, kdy antimonopolní úřad oznámil, že začal správní řízení pro podezření z tzv. kartelové dohody s firmami Strabag a Eurovia, které se později rozšířilo o firmy Swietelsky stavební, s.r.o., K-building CB, a.s., a SaM silnice a mosty, a.s.. Server Česká justice nyní zjistil, že v průběhu posledního roku se šetření rozrostlo na více než dvacet stavebních firem a k výše jmenovaným přibyla například i významná stavební společnost Skanska. Naopak firma Metrostav podle dobře informovaného zdroje České justice z původního šetření nakonec vypadla.

U všech firem již ÚOHS provedl místní šetření, u některých subjektů dokonce opakovaně, a to za asistence policie. Zaměstnanci ÚOHS měli zajistit důkazy, které o účelovém dělení trhu, tedy tzv. kartelové dohodě, mezi firmami nasvědčují. Jít má především o záznamy o dohodě o podílu jednotlivých firem na konkrétních veřejných zakázkách, včetně rozdělení rolí. ÚOHS podle informací České justice zajistil také emailovou komunikaci zaměstnanců některých firem, která má podezření z kartelu potvrzovat: tzv. zakázkáři, tedy osoby ve firmách vyčlenění na zajišťování výběrových řízení, se v emailové komunikaci měli v konkrétním čase bavit o společném postupu v několika výběrových řízeních.

Česká justice oslovila celou řadu významných stavebních firem s dotazy na stav a průběh řízení, které s nimi ÚOHS vede. „Samozřejmě, jakkoli je pro naši společnost stav, kdy je dlouhodobě vyšetřována, nepříjemný, a to minimálně z hlediska marketingového, ctíme od počátku kompetence ÚOHS a v maximální míře poskytujeme požadovanou součinnost,“ reagoval jednatel firmy Swietelsky Pavel Čížek s tím, že konec řízení vyhlíží firma optimisticky a v přesvědčení, že postupovala v souladu se zákony.

Podobně reagovala na dotazy České justice i mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková. „ÚOHS v probíhajícím správním řízení v souladu s příslušnými právními předpisy zjišťuje veškeré skutečnosti významné pro posouzení věci a za tím účelem opatřuje informace i od jiných subjektů. Předpokládáme, že ÚOHS věc řádně prošetří a vydá rozhodnutí odpovídající všem skutkovým okolnostem. Jelikož šetření ÚHOS nebylo stále uzavřeno, nemůžeme se více k této záležitosti vyjadřovat,“ napsala České justici Štočková.

Mluvčí firmy Strabag Edita Novotná se omezila na konstatování, že firma se nebude do ukončení řízení ÚOHS k věci vyjadřovat. Firma Skanska na otázky České justice nereagovala vůbec.

O tom, že se šetření ÚOHS chýlí k závěru, informoval nedávno nepřímo i předseda ÚOHS Petr Rafaj, který 8. června v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že jeho úřad dokončuje velké šetření více než 20 firem podezřelých z kartelové dohody. Na přímou otázku moderátora však odmítl upřesnit, o jakou věc a oblast jde. Na dodatečný dotaz České justice, která na kauze v té době již pracovala, zda jde o tento konkrétní případ, Rafaj odpověděl: „Omlouvám se, nemohu, ale také nemohu říci, že vaše dedukce má chybu.“

Šetření ÚOHS se týká zakázek z let 2011 a 2012. Šetřené firmy by tak kvůli delší časové prodlevě od spáchaných skutků – pokud by skutečně došel ÚOHS k závěru o jejich podílu na kartelu – mohly vyváznout i bez zařazení na tzv. černou listinu. Pravděpodobnější by v takovém případě bylo udělení vysokých pokut.

Robert Malecký