E-mailová sdělení vyzývají k úhradě neexistujících dluhů a stejně jako v předchozí vlně z července jsou rozesílány pod hlavičkou exekutorských úřadů. Jsou však smyšlené. Foto: archiv

Exekutoři varují před novou vlnou falešných exekucí

Exekutorská komora ČR dnes vydala další varování před novou vlnou podvodných e-mailových zpráv. Útok byl podle exekutorů zaznamenán dnes po deváté hodině dopoledne. S podnětem se na Exekutorskou komoru ČR coby dohledový orgán nad činností soudních exekutorů se znovu obrátily stovky lidí.

E-mailová sdělení vyzývají k úhradě neexistujících dluhů a stejně jako v předchozí vlně z července jsou e-maily rozesílány pod hlavičkou exekutorských úřadů, jsou však smyšlené a obsahují řadu chyb. Popisovaná podvodná sdělení jsou podle sdělení exekutorů závadná v tom, že obsahují např. chybnou lhůtu k dobrovolnému plnění, špatné adresy a IČ či vadné označení exekučních titulů. Podepsána jsou různými osobami, z nichž žádný není zaměstnancem soudních exekutorů. Také čísla účtů obsažená ve výzvě jsou fiktivní, všechny mají tutéž strukturu, která nicméně neodpovídá standardně používaným formátům. Cílem tohoto útoku tedy podle všeho stejně jako v předešlém případě je infikovat počítače adresátů a peněžní prostředky uživatelů „vysát“ skrze internetové bankovnictví.

Soudní exekutor zásadně neposílá exekuční příkazy e-mailem, ledaže o to účastník řízení požádá, upozorňuje komora exekutorů.. Pokud by byl exekuční příkaz na vyžádání účastníkem řízení zaslán prostřednictvím e-mailu, byl by ve formátu pdf a samotný e-mail by byl podepsán uznávaným elektronickým podpisem.

„Vyzýváme veřejnost, aby nehradila žádné prostředky na tyto účty a aby se zdržela otevírání přiložených zazipovaných souborů. Informace shromažďujeme a veřejnost budeme průběžně informovat. Adresáti podvodných e-mailů se v případě jakékoliv žádosti o pomoc mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR,“ informují exekutoři.

V předešlém případě se přes varování našlo velké množství lidí, kteří přílohu otevřeli nebo mailům uvěřili. Na Exekutorkosu komoru se takových lidí v jeden obrátilo i 17 tisíc a způsobili zahlcení jednotlivých kanceláří a kolaps komunikačního systému komory, se kterou nebylo možné se spojit.

-ire-