Podle mluvčího Jana Fořta neměl kvůli chybnému procesnímu postupu městského soudu Vrchní soud v Praze jinou možnost než stíhání zastavit. Foto: Robert Malecký

Předseda Vrchního soudu v Praze vyhlásil konkurzy na místa dvou místopředsedů

Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš vyhlásil dvě výběrová řízení na obsazení funkcí místopředsedů soudu. Jde o místa místopředsedů pro civilní a insolvenční úsek a pro oblast trestní. Obě místa jsou volná od 1. října letošního roku.

Předseda soudu se v prvním případě podvolil názoru Ministerstva spravedlnosti, které mu počátkem srpna vrátilo návrh na opětovné jmenování soudce Stanislava Bernarda místopředsedou obchodního úseku. Bernardovi loni vypršel sedmiletý mandát a Bureš ho po konzultaci s tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem navrhl k opětovnému jmenování. Ministerstvo ale návrh na jmenování odmítlo s odkazem na čtyři roky starý nález Ústavního soudu, podle něhož opakovaný výkon funkcí předsedů a místopředsedů soudů vytváří podmínky pro vznik „personální korupce“. Může prý funkcionáře motivovat k tomu, aby vycházeli vstříc exekutivě, což je v rozporu s principy nezávislosti a nestrannosti soudnictví.

Podle instrukce ministryně spravedlnosti účinné od 25. července letošního roku, kterou Válková vydala v reakci na nevydařený konkurz na nového šéfa ústeckého krajského soudu, musí předseda vrchního soudu navrhnout na uvolněné místo místopředsedy dva nejlepší kandidáty, kteří vzejdou z výběrového řízení.

„Paní ministryně očekává předložení nového návrhu při zachování postupu obsaženého v instrukci,“ konstatovalo 2. srpna k situaci na pražském vrchním soudu ministerstvo. Tomu předseda soudu Jaroslav Bureš vzápětí vyhověl. Ministryně si navíc vyhradila právo navrženého kandidáta nejmenovat, pokud jmenování brání „aktuální personální situace u dotčených soudů“, nebo pokud se dozví „o okolnostech, které vhodnost navrženého soudce zpochybňují“.

Bureš k věci koncem července České justici řekl, že je o možnosti opětovného jmenování přesvědčen. Vychází přitom ze zákona o soudech a soudcích i z názorů předsedů krajských soudů. „Před drahnou dobou ÚS zrušil ustanovení zákona o soudech a soudcích o možnost opětovného jmenování justičních funkcionářů. Čili v zákoně nyní žádné omezení není. Nejen já, ale všichni předsedové krajských soudů vycházejí z názoru, že opětovné jmenování možné je a předložili ministru spravedlnosti různé personální návrhy na opětovné jmenování dosavadních místopředsedů – podle mých informací je jich 29. Já jsem po konzultaci ještě s ministrem Blažkem – abych nebyl odmítnut – takový návrh ministerstvu předložil loni v srpnu a od té doby tam stále leží. Soudcovská rada Vrchního soudu v Praze s mým personálním návrhem vyslovila souhlas,“ uvedl předseda Vrchního soudu v Praze.

V druhém případě jde o obsazení místa místopředsedy pro trestní úsek po odcházejícím soudci Milanu Bořkovi. Ten se stal vítězem výběrového řízení na post předsedy Krajského soudu v Brně a funkce by se měl ujmout 1. října.

Výběrová řízení mají termín uzavření přihlášek 29. srpna v 15 hodin v případě trestního úseku a 1. září v 15 hodin v případě úseku civilního. Předpokladem pro výkon funkce je vedle bezúhonnosti a organizačních a řídících předpokladů osmiletá doba trvání výkonu funkce soudce.

Robert Malecký