Podle Evy Kavkové zpracovatelé evropských projektů obcházejí povinnou kvótu žen tím, že na místo dosadí prostě ženu.

V ČR vzniká komora expertů a expertek na problematiku rovnosti

V Česku vznikne komora expertek a expertů, kteří se věnují problematice rovnosti žen a mužů. Bude sdružovat kvalifikované lidi z akademické sféry i z praxe s různými specializacemi. Fungovat by mohla začít zhruba do jednoho roku. Garantovat má odbornost posudků i poradenství, které by mohla využívat také vláda či ministerstva. Tématy budou trh práce, slaďování zaměstnání a rodiny, násilí a sexuální obtěžování, menšiny, migraci, práva žen či leseb a gayů.

ČTK to řekla místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. Lobby získala na projekt grant z norských fondů.
„Za genderového experta či expertku se teď vydává prakticky každý. Zatímco u jiných profesí je to jasně dáno, tady se to silně zneužívá. Impulsem pro založení komory se stalo i to, že u evropských projektů pozice expertek či expertů na genderovou problematiku byla. Realizátoři to často obcházeli. Na místo prostě dosadili nějakou ženu,“ podotkla Kavková. Podle lidí z neziskových organizací i akademické sféry by se rovné šance měly promítnout do různých opatření, plánů rozvoje města či do rozpočtů.

Vznik komory bude koordinovat sociologický ústav akademie věd s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity. Sdružení bude zastřešovat odbornice a odborníky, kteří se zaměřují na trh práce, slaďování zaměstnání a rodiny, násilí a sexuální obtěžování, menšiny, migraci, práva žen či leseb a gayů.

Podle Kavkové se nyní budou sestavovat pravidla členství v komoře, podmínky registrace a další náležitosti. Přípravy potrvají několik měsíců.

Česká ženská loby sdružuje 28 ženských a prorodinných organizací a akademických pracovišť. Na svůj projekt „Hájíme práva žen“ teď získala peníze z norských fondů. Celkem má osm milionů korun, desetinu částky musela zajistit sama, upřesnila Kavková. Finance lobby využije na založení komory, ale také na prosazování legislativních opatření na podporu žen v politice, podporu porodních asistentek, osvětovou kampaň a na uspořádání druhého Kongresu žen. První se konal loni v červnu. Výsledkem byla rezoluce pro politiky s požadavky na rozšíření možností zaměstnávání na pružnou pracovní dobu, zvýšení kapacity školek či na zlepšení situace samoživitelek a samoživitelů.

Podruhé by se ženy z celé republiky měly do Prahy sjet 20. června 2015. Hlavním tématem sněmu by měla být média a ženská témata v nich.

Ženy tvoří víc než polovinu české společnosti. Do vysokých funkcí ve firmách či v politice pronikají ale obtížně. Ve Sněmovně jim připadá zhruba pětina křesel. Ženy také vydělávají v průměru o pětinu méně než muži, mají pak i nižší důchody. Ve stáří jim tak víc hrozí chudoba. V aktivním věku je víc trápí nezaměstnanost. Tvoří přitom víc absolventů vysokých škol.

-čtk-