"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Válková: Veřejnost má právo být informována o dění kolem pražského MSZ

Ministryně spravedlnosti Helena Válková očekává, že ji bude nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman příští týden informovat o skutečném stavu věcí kolem vyšetřování pražské městské státní zástupkyně Jany Hercegové. Deník Právo před týdnem napsal, že Hercegovou vyšetřují olomoučtí státní zástupci kvůli údajným kontaktům s takzvanými pražskými kmotry. Podle Válkové jde o důvěru veřejnosti ve fungování státního zastupitelství a informace deníku je třeba buď podložit, nebo vyvrátit.

„Nejvyššího státního zástupce jsem se tázala, jestli v této věci něco činí. Veřejnost je samozřejmě zvědavá a oprávněně se ptá, jaká je situace na Městském státním zastupitelství v Praze. A aniž bych cokoli předjímala, zda je to tak, či onak, nejvyšší státní zástupce by se k tomu měl vyjádřit, respektive nějaké kroky učinit,“ řekla České justici Válková.

Pavel Zeman ministryni informoval, že se ve věci obrátil na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které údajné prošetřování Hercegové vede. Podklady by měl mít Zeman připravené v následujících dnech, vzápětí bude informováno i Ministerstvo spravedlnosti.

„Jde mi o důvěru veřejnosti ve fungování pražského státního zastupitelství na straně jedné, na straně druhé je možné, že tady nebudou takové důkazy a v takovém případě je to ovšem také třeba uvést na správnou míru. Ale rozhodně není možná situace, aby panovaly pochybnosti o tom, že je vedeno trestní řízení a shromažďují se důkazy proti osobě ve vrcholové funkci, jako je městská státní zástupkyně, aniž by se k tomu její nejvyšší nadřízený a ministryně spravedlnosti nevyjadřovali. Vyjádřit se k tomu musíme,“ řekla Válková. Čas k vyjádření přijde podle ní právě ve chvíli, kdy bude mít ona i nejvyšší státní zástupce Zeman potřebné informace od olomouckých státních zástupců.

Válková dodala, že rychlost v tomto případě hraje roli a očekává, že ji Zeman bude informovat v řádu dnů. „Když už ty informace šly, není možné, aby veřejnost čekala týdny,“ dodala ministryně.

Právo minulý týden napsalo, že na možné účelové zametání vybraných kauz pod koberec v metropoli přišli olomoučtí vrchní žalobci spolu s detektivy ÚOOZ v rámci rozkrývání sítě kolem někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS), Jany Nagyové. Informace o konkrétních podezřeních až doposud olomoučtí žalobci drželi pod pokličkou a neznali je ani její nadřízení.

Policie Hercegovou dlouhodobě sledovala a odposlouchávala.

Robert Malecký