Uděleno bylo celkem 12 cen, šest za kladný a šest za záporný přístup ke sdělování informací. Mezi letošními nominacemi bylo podle organizátorů neobvyklé množství případů, kdy se úřady bezostyšně vzepřou nejen zákonu a občanům, ale i svým nadřízeným.

Anticenu Zavřeno získalo za umlčení „Činoheráku“ Ústí nad Labem

Magistrát Ústí nad Labem letos ovládl tradiční soutěž Otevřeno x Zavřeno o nejhorší příklady postoje úřadů k poskytování informací. Získal negativní ceny poroty i veřejnosti za umlčení divadla Činoherní studio. V kladné kategorii Otevřeno zvítězil Hradec Králové za rozklikávací rozpočet.

Uděleno bylo celkem 12 cen, šest za kladný a šest za záporný přístup ke sdělování informací. Návrhy na kandidáty mohli lidé zasílat během uplynulého roku, organizátoři je pak ověřili a nechali o nich hlasovat veřejnost i porotu.

„Mezi letošními nominacemi najdeme neobvyklé množství případů, kdy se úřady bezostyšně vzepřou nejen zákonu a občanům, ale i svým nadřízeným,“ poznamenal jeden z organizátorů Oldřich Kužílek.

Anticenu od odborníků i veřejnosti shodně získal ústecký magistrát kvůli kauze Činoherního studia, které muselo kvůli přístupu vedení města v dosavadní podobě ukončit činnost. Podle Kužílka nejsou důvody tohoto přístupu vedení magistrátu jasné. „Roli hrála skutečnost, že se několik členů souboru otevřeně a kriticky vyjadřovalo k vedení města,“ poznamenal.

Další ceny Zavřeno dostalo Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) za obstrukce při vyřizování žádostí o informace. Podle organizátorů bylo třeba v tomto případě vyřizování 19 žádostí za rok nutné podat 19 stížností proti nezákonnému postupu, tři stížnosti proti úhradě za informace, sedm odvolání a 17 žalob proti nečinnosti. Podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského již úřad všechny požadované informace poskytl. „I když rozumím tomu, že v některých případech to bylo s časovým zpožděním,“ poznamenal.

Brněnský magistrát dostal anticenu za malý prostor, který dává občanům pro vyjádření k projednávaným bodům, lidé mají na sdělení jen jedenkrát dvě minuty. Město s jejím udělením nesouhlasí. „V rámci zasedání Zastupitelstva města Brna je vždy blok pro veřejnost a nikdy se nestalo, že by na někoho nezbyl čas,“ řekl ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Každý občan podle něj může také podat dotaz na vedení města prostřednictvím informačního střediska.

Anticeny posbíraly i magistrát Pardubic za matení veřejnosti při záměru vybudování vodní plochy u zámku a Česká televize za to, že odmítá poskytnout data ze sociologických průzkumů, které si objednala. ČT se ale brání tím, že poslední tři roky se snaží výzkumy zveřejňovat a spolupracuje také na výzkumu předvolebních preferencí s Filozofickou fakultou UK. Zástupci univerzity se na výzkumech podílejí a data jim jsou poskytnuta ke studijním účelům. „Široká veřejnost k nim následně přístup získává také, a to vždy v tříletém odstupu. Tato lhůta je v evropském kontextu běžná. Jejím důvodem je například i to, aby se zabránilo neodborné či účelové interpretaci výzkumných dat v době, kdy je možné je ještě stále považovat za aktuální,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

S udělením anticeny České televizi nesouhlasí ředitelka výzkumné agentury Mediaresearch Tereza Šimečková: „Udělení anticeny mne nemile překvapilo, spolupracujeme s ČT na jiných výzkumných projektech (např. měření sledovanosti televize) a osobně sleduji i aktivity ČT v oblasti sdílení informací z výzkumů. ČT je dle mého názoru z tohoto hlediska otevřenou veřejnoprávní institucí,“ uvedla. Podle ní se také v jiných evropských zemích zveřejňuje z předvolebních i dalších výzkumů základní informace zhruba v rozsahu, který zveřejňuje Česká televize.

V oceněném rozklikávacím rozpočtu Hradce Králové si lidé na internetu mohou zjistit detailní informace o hospodaření města. „Je to zajímavá aplikace, která dynamicky až do poslední koncovky ukazuje nejenom stav rozpočtu, ale i jeho průběžné čerpání,“ řekl Kužílek. Rozpočet zpřístupnil magistrát na svém webu vloni v září. „Je to ocenění, za které jsme rádi, nicméně je to taky první krůček na cestě, která město i úřad do budoucna čeká v rámci zpříjemňování a zdokonalování služeb vůči občanům a celkové otevřenosti radnice,“ uvedl primátor města Zdeněk Fink.

Za rozšíření mapových aplikací umožňujících „identifikaci slabých a silných stránek města“ porotci ocenili Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Starosta Dolních Břežan Věslav Michalík pak získal třetí místo za svou dlouholetou diskusi s občany.

Zvláštní cenu za uveřejňování dat z rozpočtů, veřejných zakázek nebo majetku města dostal Děčín. Veřejnost pak ocenila městskou část Praha Zbraslav za radniční noviny, které zveřejňují i kritické příspěvky o vedení obce, a Českou obchodní inspekci za to, jak zpřístupňuje výsledky kontrol, seznam sankcí i zakázaných výrobků.

-čtk-