Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Otázky Václava Moravce: Nepolitický náměstek je v rozporu s ústavou a prezident klame

Prezident Zeman opakovaně klame veřejnost a v úterý klamal v Poslanecké sněmovně, uvedl dnes v debatě v České televizi redaktor Václav Moravec k tvrzení prezidenta ČR Miloše Zemana, že v jeho vládě nebyli žádní političtí náměstci. Václav Moravec svůj výrok poté dokazoval prezidentem podepsaným návrhem služebního zákona z roku 2000, ve kterém stojí věta, že „náměstek ministra je politickým zástupcem ministra“. „Tudíž i v jeho vládě byli političtí náměstci,“ řekl Moravec.

Poté redaktor Moravec demonstroval na textu Ústavy, že ve skutečnosti žádný nepolitický náměstek ministra neexistuje a ani existovat nemůže, neboť podle Ústavy náměstci zastupují ministry a ministr je vždy funkce politická. „Žádný náměstek nemůže být nepolitický, pokud by byl nepolitický, byl by protiústavní,“ uvedl Moravec. „Prezident opakovaně klame veřejnost a v úterý klamal v Poslanecké sněmovně,“ řekl Moravec. Přítomní účastníci debaty Lubomír Zaorálek a Karel Schwarzenberg se shodli, že tato úvaha je na debatu s prezidentem.

Otázkou, co je vlastně politický náměstek se v úvodu diskuse zabýval Lubomír Zaorálek, který uvedl, že „politický náměstek je ten, kterého si vybírá ministr“ Tak to bylo podle něho vepsáno v původním návrhu služebního zákona z dílny ČSSD v roce 2000. Podle něho je problém v tom, že se nedokázalo zabránit tomu, aby se řídícím sekcí říkalo náměstci. Současný státní tajemník je podle Zaorávka lepší personální šéf na rozdíl od původního sociálnědemokratického návrhu, kde byl státní tajemník současně odborník. „Takový sir Humphrey,“ uvedl doslova Zaorálek. Zaorálek dále řekl, že stávají návrh služebního zákona ČSSD podpoří.

Také TOP09 podle Karla Schewarzenberga zákon podpoří. „Kritika hlavy státu nás převelice neovlivní. My jsme se dohodli, dohodu dodržíme a v tom nám nezabrání prezident ani čert,“ řekl s tím, že se cení dohody mezi vládou a opozicí. „Žádný zákon netrvá věčně a funkce úřednictva se mění,“ dodal poté Karel Schwarzenberg, který podle svých slov by upřednostnil systém německý nebo americký, kde horní vrstva úřednictva je vždy politická a mění se, zatímco dolní úřednická vrstva zůstává bez ohledu na výsledek voleb.

Prezident Mioš Zeman tento pátek uvedl, že už nikdy nepřijde do pořadu, který moderuje Václav Moravec, neboť Moravec podle něho nemluvil pravdu, když v rozhovoru s premiérem Bohuslavem Sobotkou uvedl, že také v Zemanově vládě byli političtí náměstci.

Takzvaní političtí náměstci, s nimiž počítá návrh služebního zákona, se v posledních dnech stali předmětem neshod mezi prezidentem a koaliční vládou. Zeman požaduje, aby ze zákona vypadli, protože jsou podle něj zbyteční. Koalice jeho požadavek odmítla. Zeman v debatách argumentoval i tím, že v jeho vládě z let 1998 až 2002 žádní političtí náměstci nebyli. Za toto tvrzení ho v neděli pokáral právě Václav Moravec, podle něhož měl Zeman ve svém kabinetu řadu politických náměstků ze sociální demokracie. Podle prezidenta ale Moravec udělal z neznalosti nebo úmyslu „obrovský kiks“.

„Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám,“ řekl Zeman v pořadu Pressklub, který se bude vysílat v neděli.

Ve středu poslancům ve Sněmovně vysvětloval, že všichni náměstci v jeho vládě byli odbornými náměstky, protože měli na starost konkrétní odbory. Zmínil třeba současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který v jeho vládě sloužil na ministerstvu financí. Mládek přitom ve čtvrtek novinářům řekl, že na ministerstvu sice vedl několik odborů, zároveň byl ale v jistém smyslu politickým náměstkem. Miloš Zeman ve svém úterním projevu před Poslaneckou sněmovnou Parlamentu varoval poslance, že pokud v zákoně zůstanou političtí náměstci, obrátí se se stížností na Ústavní soud.

-ire-