Bývalé kino Svět v Jaroměři, kde je i předmětná restaurace. Foto: archiv

Soud zastavil stíhání zastupitelů Jaroměře kvůli prodeji hospody

Okresní soud v Náchodě dnes zastavil trestní stíhání zastupitelů Jaroměře, kteří byli obžalováni z údajně nevýhodného prodeje restaurace. Zdůvodnil to promlčením žalovaného trestného činu. Obžalovaní od počátku jakoukoli vinu odmítali. Podle obžaloby souhlasilo v roce 2008 jedenáct tehdejších zastupitelů s prodejem objektu za 430.000 korun, ačkoli další zájemci nabídli 2,1 milionu korun. Městu tím údajně vznikla škoda 1,7 milionu korun.

Rozhodnutí soudu není pravomocné. Státní zástupce proti usnesení podal stížnost k hradeckému krajskému soudu. Sedm u soudu přítomných obžalovaných se práva na projednání věci vzdalo, zbývající čtyři se mají vyjádřit do tří dnů.

Podle soudkyně Jany Geislerové se obžalovaní nedopustili úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku, jak tvrdila obžaloba. Podle soudkyně by jejich jednání bylo možné posoudit nejvýše jako nedbalostní trestný čin. U nedbalostního jednání je však stanovena výrazně nižší trestní sazba a také doba promlčení je jen tříletá oproti pětileté při úmyslném jednání. Trestní stíhání bylo zahájeno 29. října 2013, takže jednání obžalovaných z 20. listopadu 2008 při tříleté promlčecí lhůtě bylo promlčeno, uvedla soudkyně.

Zastupitelé od soudu odcházeli s rozpaky. „Zůstává ve mně trochu hořký pocit nad tím, že jsme ten trestný čin vlastně spáchali, kdyby nedošlo k promlčení. Jsem přesvědčen, že jsme nižší cenu řádně zdůvodnili a rozhodli jsme naprosto správně,“ řekl zastupitel Miloslav Müller.

Státní zástupce Vladimír Štěpánek pro obžalované požadoval podmíněné tresty vězení v první třetině trestní sazby, která činí půl roku až pět let vězení. „Prohrál jsem právní kvalifikaci. Z hlediska skutkových soud uznal, že některé argumenty obžaloby byly správné,“ řekl Štěpánek.

Podle Štěpánka se obžalovaní dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku tím, že odprodali restauraci cenově nižší nabídce, aniž prodej za nižší cenu řádně zdůvodnili. Prodejem za nízkou cenu byl podle žalobce zvýhodněn jeden podnikatel a jeho podnikatelský záměr. Žalobce odmítl, že by prodej hospody oblíbenému hostinskému mohl být motivován zájmem o blaho obce.

Obžalovaní, z nichž deset je současnými zastupiteli a osm v říjnových volbách znovu kandiduje, na svou obhajobu tvrdili, že přihlédli k tomu, že tehdejší provozovatel a nájemce, kterému objekt prodali, do restaurace investoval. Obhajoba tvrdí, že snahou zastupitelů bylo udržet v objektu provoz restaurace s člověkem, který se osvědčil.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa (Volba pro město), který stojí v čele radnice od roku 2005, u soudu připomněl, že na obnově případu, který policie dříve odložila, se podílel kriminalista David Jevčák. Policista v nadcházejících volbách kandiduje za sdružení Jaroměř – náš domov, jehož hlavní prioritou je sesazení starosty a místostarosty. S Jevčákem je na kandidátce Monika Jirsáková, jež chtěla restauraci před šesti lety koupit.

-čtk-