Roman Houska byl zastřelen 18. listopadu 2013. Reprofoto: ČT

Soud s vrahem Romana Housky – divadlo v režii státního zastupitelství

Náměstkyně ústeckého hejtmana Jana Vaňhová (ČSSD) byla letos na jaře pod policejní ochranou kvůli informacím, že má být dalším cílem po vraždě jejího partnera Romana Housky. Informaci policii a státnímu zástupci podal recidivista z vězení ve Valdicích, který krátce na to spáchal v cele sebevraždu. I přesto, že podobné informace od vězňů jsou poměrně běžné a málokdy relevantní, policie je vyhodnotila jako natolik vážné, že političce ochranu poskytla.

Třetího října začne ústecký krajský soud rozplétat příběh vraždy severočeské politické figury a partnera exhejtmanky Jany Vaňhové Romana Housky. Příběh je to ovšem značně okleštěný a ze zasvěcených, v to počítaje i vyšetřující policisty, mu nevěří nikdo. Advokáti poškozené strany se proto soudu chystají navrhnout, aby obžalobu odmítl a vrátil ji státnímu zástupci k došetření.

Informace o policejní ochraně pro exhejtmanku Vaňhovou je jen jedním ze střípků, které ukazují, že se věci mohly odehrát zcela jinak, než stojí v obžalobě podané tento týden.

„Nejsem spokojena s tím, jak to policie vyšetřila, je to nedodělané. Údajný vrah se jim naservíroval na stříbrném podnose, přišel se přiznat, oni jsou spokojení, že mají pachatele, a o víc se nezajímají. On je pouze vykonavatel, ale kdo vraždu objednal, kdo měl motiv, to nechtěli slyšet,“ řekla na adresu vyšetřujících policistů Marie Benešová, která jako advokátka zastupuje Janu Vaňhovou. „I když vím, že mé možnosti jako zástupce poškozeného jsou omezené, podám návrh na vrácení věci státnímu zástupci k došetření s tím, že nebyly objasněny základní skutečnosti,“ dodala Benešová.

Ta pro Českou justici popsala události z letošního května, které ukazují, že v kauze bylo živo i po březnovém přiznání bývalého vojáka Michala K. „Tam byl dopis adresovaný paní Vaňhové, v němž ji jakýsi Hruška, co seděl ve Valdicích, upozorňoval, že má být další obětí. Dokonce na to dostala ochranu. Najednou tento Hruška za záhadných okolností zemřel na Pankráci. Tomu rovněž nevěnovali pozornost, nechtěli jít do hloubky,“ řekla Benešová.

Česká justice zjistila, že státní zástupce měl uvedeného Hrušku zájem vyslechnout, ten byl dokonce kvůli chystanému úkonu převezen do pražské věznici na Pankráci, tam se ale v cele oběsil.

Policejní zdroje mluví o tom, že historka údajného vraha Michala K. o tom, že byl na místě sám a po hádce se vznětlivým Houskou použil paralyzér a pak ho zastřelil, odporuje zjištěným faktům. Přesto je právě takto v obžalobě popsána. Podle zjištění České justice nejen, že se na místě činu muselo pohybovat víc osob, ale podle pachových stop mezi nimi dokonce nemusel být údajný vrah.

O Michalu K. je známo, že je bývalý voják. Nové informace říkají, že sloužil u elitní výsadkové jednotky, odkud ale odešel na vlastní žádost, prý kvůli problémům s dodržováním kázně. Česká justice už dříve upozornila, že po přiznání výslovně žádal, aby na něho byla uvalena vazba. Během dubnové rekonstrukce ještě s policisty komunikoval, pak se ale odmlčel. A nemluví dosud, údajně se chystá nevypovídat i před soudem.

„Měl několikrát bezpečnostní prověrku pro styk se zpravodajskými službami, osoba nanejvýš povolaná, dobře vybraná,“ komentovala charakteristiku údajného vraha Marie Benešová.

V chomutovském podsvětí se hovoří o tom, že částka za vraždu se pohybovala kolem 5 milionů korun. Policie se zaměřila i na tuto stopu, nikde v okolí obžalovaného bývalého vojáka se jí ale zatím nepodařilo žádné přesuny větších finančních částek zachytit.

-rm, unl-