Od zemí zařazených do bezvízového programu budou na základě návrhu zákona Spojené státy požadovat podrobnější sdílení informací o potenciálních teroristických hrozbách

Vláda projedná návrh zákona nutného k informování USA o účtech

Vláda se v pondělí vrátí k projednání návrhu zákona o výměně informací o účtech s jinými státy pro účely správy daní. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Zákon umožní Česku implementovat do tuzemského právního řádu opatření z dohody s USA. Na základě dohody mají tuzemské finanční instituce informovat o účtech Američanů. Zákon byl na programu jednání kabinetu již 3. září, ministři ovšem jednání o něm tehdy odložili.

Česká republika a USA podepsaly smlouvu o společném postupu proti daňovým únikům, takzvanou dohodu FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) na počátku srpna. „Bez této právní úpravy by se české finanční instituce, pokud by chtěly dostát požadavkům amerického zákona FATCA, dostávaly do rozporu se stávající českou legislativou, zejména v oblasti ochrany osobních údajů,“ uvádí materiál k zákonu.

Zákon FATCA schválený Spojenými státy vyžaduje, aby zahraniční finanční instituce povinně informovaly amerického správce daně Internal Revenue Service (IRS), zda u nich mají američtí občané účet s vyšším zůstatkem než 50.000 dolarů (asi 952.000 Kč). Nový zákon byl přijat po skandálu s nepřiznanými penězi ve švýcarských bankách. Navíc zákon umožňuje IRS rozdávat vysoké pokuty těm finančním institucím, které se zákonem nebudou řídit. Bankám a dalším finančním institucím, které nebudou ve shodě s novým zákonem, bude hrozit v krajním případě i zákaz činnosti v USA.

Návrh zákona zároveň zohledňuje globální standard automatické výměny informací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Předepsané údaje o účtech budou podle návrhu tuzemské finanční instituce oznamovat Specializovanému finančnímu úřadu, ten je dále prostřednictvím Generálního finančního ředitelství (GFŘ) předá příslušnému orgánu jiného státu. Současně bude GFŘ oprávněno přijímat informace od jiných států.

Účinnost zákona by měla být od roku 2015. Ministerstvo financí navíc navrhuje normu schválit v Poslanecké sněmovně již v prvním čtení.

-čtk-