Češka JUDr. Jaroslava Novotná na snímku jako právník roku 2006, státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze byla v Kosovu nařčena z korupce. Foto: archiv

Žalobkyně mise EULEX Novotná byla nařčena z korupce, Zeman není znepokojen.

Priština 28. října  – Hlavní žalobkyně justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX), Češka Jaroslava Novotná, je údajně podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Tvrdí to kosovský list Koha Ditore s odvoláním na informace jiné prokurátorky EULEX Marii Bamiehové. Podle listu protikorupční tým při odposlechu účastníků kriminálních aktivit rovněž odposlouchával Novotnou a Florita, „kteří se setkávali s různými prostředníky při zakrývání závažných trestných činů“. Mise toto podezření prozatím nechce komentovat. Nejvyšší státní zástupce není znepokojen.

Kromě Novotné je prý z této korupce podezřelý také bývalý hlavní soudce EULEX, Ital Francesco Florit. Podle Koha Ditore panuje přesvědčení, že přispěli k zastavení trestního stíhání vedeného proti poslanci Fatmiru Limajovi a bývalému generálnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Iliru Tolajovi, ale také v případu exploze v jedné prištinské kavárně, v němž byli podezřelými příslušníci speciální policejní jednotky.

Prokurátorka Bamiehová podle agentury AFP dnes potvrdila, že existuje důvodné podezření, že vysocí činitelé EULEX přijímali úplatky za zastavení určitých trestních případů týkajících se politiků a jim blízkých osob. Nicméně hned upozornila, že důvodné podezření ještě neznamená „rozsudek vinen“.

„Nevím, jaké je jejich (podezřívaných) vysvětlení, ale mojí povinností jako prokurátorky je takové věci oznámit. Kdybych to neudělala, poukazovalo by se na to, že jsem do toho zapletená,“ uvedla Bamiehová, která v EULEX pracuje od roku 2007. Dodala, že ona sama tento případ nemůže vyšetřovat, protože v něm vystupuje jako svědek.

Podle kosovského listu protikorupční tým při odposlechu účastníků některých kriminálních aktivit rovněž odposlouchával Novotnou a Florita, „kteří se setkávali s různými prostředníky při zakrývání závažných trestných činů“.

Koha Ditore rovněž napsal, že do případu je zřejmě zapleten i bývalý zástupce hlavního žalobce kosovské speciální prokuratury Brit Jonathan Ratel, který prý bránil vyšetřování proti Novotné a Floritovi.

K případu se vyjádřil prostřednictvím mluvčího i český nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nejvyšší státní zastupitelství totiž Novotnou do funkce navrhlo. „Ví, že vyšetřování probíhá a je o celé záležitosti informován. Zároveň ví, že vedení mise EULEX vyjádřilo svým prokurátorům a  soudcům plnou podporu. Jelikož podezření není prokázané, není pro něj důvod ke znepokojení,“ řekl ČTK mluvčí Petr Malý.

EULEX ve zvláštním komuniké oznámil, že Bamiehová byla kvůli úniku informací spojených s kauzou suspendována. „Byla suspendována v souvislosti s vnitřním vyšetřováním úniku důvěrných informací. Oznámení (případu) neznamená, že můžete předat důvěrné informace médiím,“ konstatoval EULEX.

Prokurátorka podle AFP tvrdí, že je vystavena tlaku z vedení mise. „Není to proto, že by něco zakrývali. Chtějí mě potrestat za to, co jsem při své práci náhodou prozradila,“ řekla.

Eulex v prohlášení nicméně ujišťuje, že nejde o sankci, nýbrž o ochranu před únikem informací.

Bamiehová podle AFP rovněž řekla, že pokud by informace, jimiž disponuje, byly odhaleny, „měly by šokovat Evropskou unii“. „Ano, měly by EU šokovat, protože tato organizace (EULEX) plýtvá penězi daňových poplatníků, ale nic nedělá pro lidi v Kosovu,“ dodala.

Vizitka Jaroslavy Novotné a mise EULEX 
Jaroslava Novotná je šéfem prokurátorů vyslaných z členských států EU do Kosova se dostala v únoru 2012. Působí řadu let v oblasti mezinárodní justiční spolupráce; v letech 2006 – 2008 byla zástupkyní národního člena ČR v Eurojustu v Haagu; poté působila jako specialistka v oblasti stíhání organizované, zejména drogové kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Praze. V roce 2006 získala ocenění Právník roku 2006 v oblasti trestního práva. V říjnu 2004, kdy byla viceprezidentkkou Unie státních zástupců ČR pro mezinárodní styky a vzdělávání, ji prezident Václav Klaus navrhl na členku Ústavního soudu. Senátoři ale její nominaci v prosinci 2004 odmítli; důvodem bylo zejména její dvanáctileté členství v KSČ.

Mise EULEX Kosovo je civilní mise policistů, soudců a prokurátorů; její právní rámec tvoří rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244, na jejímž základě byly do Kosova v roce 1999 vyslány mezinárodní síly NATO (KFOR); asi 1600 jejich příslušníků v Kosovu zůstalo, správu od OSN (mise UNMIK) ale převzala EU. Byla schválena 4. února 2008; mandát byl původně na dva roky; zahájila činnost 9. prosince 2008; měla skončit letos v červnu, mandát byl prodloužen opět o dva roky.Tvoří ji asi 1950 odborníků ze zemí EU a Norska, Švýcarska, Turecka, Chorvatska a USA a 1200 místních.
Z ČR byl v misi jako první český státní zástupce od října 2010 do ledna 2012 Petr Klement z Nejvyššího státního zastupitelství; od července 2011 tam rok působil státní zástupce Adam Bašný.
– čtk-