Neschopnost daňové správy provádět kontroly nesmí být podle Frische důvodem pro zásah do práv a svobod podnikajících subjektů.

Přestěhování firem z Prahy bude podle poradce mnohdy nezákonné

Chystané přestěhování tisíců firem z pražských sídel zpět do měst, ve kterých působí, bude mnohdy nezákonné. Uvedl to daňový poradce Petr Frisch ze společnosti Pro Factum Consulting. Proti rozhodnutí o tzv. delegaci se mohou firmy odvolat, případně požádat soud o přezkum. Frisch se obává, že se správa daní namísto plánovaného zefektivnění spíše ztíží.

O plánu Generálního finančního ředitelství nuceně změnit tisícům firem oficiální pražské sídlo v sobotu informovaly Lidové noviny. Podle nich by se tak mělo stát ještě letos nebo začátkem příštího roku. Motivem má být snížení počtu poplatníků, kteří jsou registrovaní v Praze, a následné zvýšení četnosti daňových kontrol u zbylých poplatníků.

Neschopnost daňové správy provádět kontroly nesmí být podle Frische důvodem pro zásah do práv a svobod podnikajících subjektů. „V soudních řízeních bude většina delegací zrušena pro rozpor se zákonem,“ míní.

Na vystěhovaných společnostech navíc podle něj ulpí stigma možného daňového delikventa, přestože se plán netýká firem podezřelých z daňových deliktů. „Dovozovat, že společnost nepodniká v Praze, z toho, že má například v Plzni účetní nebo výrobu, je mylné,“ zdůrazňuje Frisch s tím, že je dnes v podnikatelském světě obvyklé oddělit místně jednotlivé funkce společnosti.

Podle LN Generální finanční ředitelství v celé Praze eviduje 43.000 firem s virtuální adresou, ty všechny sídlí dohromady na pouhých 280 adresách. Ve zbytku republiky daňová správa eviduje takové adresy „jen“ u 10.000 firem.

-čtk-