Roztleskávačky. To lepší z americké kultury. Ilustrační foto: Heleneb.ca

Roztleskávačky, černé vdovy a jiné malé velké zprávy

Bankéři lžou. Sedminásobná černá vdova. Bolivijské děti musí do továren. 42 let na samotce. Teroristé ztratí občanství. Ach, roztleskávačky.

BANKÉŘI PODVÁDĚJÍ VÍC NEŽ VĚZŇOVÉ

Bankéři si však prý umějí ospravedlnit větší nepravosti než ostatní profese. Vyplývá to z pokusu, který psychologové provedli s mincí a dotazníkem.

Experiment Ernsta Fehra a Michela Mréchala z Curyšské univerzity se inspiroval ekonomickou teorií identity, podle které má každý z nás několik „já“. Své jednání vždy přizpůsobujeme situaci, ve které se zrovna nacházíme. Bankovní prostředí obecně klade velký důraz na zisk a menší význam přikládá dodržování pravidel, legislativních i těch morálních.

Vědci s testovanými lidmi hráli jednoduchou hru, při které si lhaním mohli vydělat peníze. Měli házet mincí, a přitom věděli, že pokud padne jedno ze znamení, dostanou peníze a za druhé ne. Výsledky hodu hlásili vedoucím výzkumu, kteří pravdivost jejich výpovědí neověřovali a rovnou vyplácely při nahlášení „správného“ znamení odměnu.

Kontrolní skupina testovaných složená z lidí různých profesí si lhaním přivydělala jen nepatrně, zato bankéři lhali jako když falešné šeky tiskne. Opakování pokusu na jiných profesích ukázalo, že bankéři podvádějí dokonce ještě víc než usvědčení zločinci, kteří si trest odpykávají ve vězení.

Tento experiment vysvětluje, proč se tak často slovo bankéř objevuje v těsném sousedství slova zločin. Ale nebuďme nespravedliví. Jistě jsou profese, které podvádí ještě víc než bankéři, třeba finanční poradci.

KDYŽ KOUSNE ČERNÁ VDOVA

V Japonsku se děje spousta významných věcí. Premiér Abe rozpustil parlament například – pozornost Nipponu se ale upírá do Ósaky a do Kjóta. Právě v těchto městech totiž úřadovala nejčernější z černých vdov, dnes sedmašedesátiletá Čisako Kakehiová.

Černá vdova a její rodinný život v diagramu. Repro: YouTube
Černá vdova a její rodinný život v diagramu. Repro: YouTube

Paní Kakehiová se začala těšit pozornosti policie poté co její manžel zemřel způsobem, který až příliš nápadně připomínal otravu cyankáli. Detektivové se začali zabývat životem sedmašedesátileté Japonky a zjistili, že otrávený manžel byl už sedmým životním partnerem, kterého Čisako přežila. Při prohlídce jejích domů v Kjótu a Ósace (ano, Čisako dědila), našli nejen jedy, ale také množství knih o jejich přípravě a použití.

Paní Kakehiová prohlásila, že je nevinná. Považuje se za oběť osudu, který ji připravil o každého životního partnera, kterého si našla. Dodala, že jestli má být podezíraná z vražd, po vzoru nindžů v zajetí si ukousne jazyk a vykrvácí.

Podezření bylo vysloveno – a paní Kakehiová má jazyk stále ještě v jednom kusu.

POTLESK PRO MORALESE. NO DOVOLTE?

Bolivijský prezident Evo Morales je dlouhodobě ikonou určité části intelektuálů, kterým imponuje znárodňování, vyvlastňování a další marxleninské zhovadilosti. Aktuálně se z levicových salónků rozléhá hlasitý potlesk nad tím, že Morales přiznává přírodě stejná práva jako lidem. A právě s lidskými právy je kříž.

Morales dává práva přírodě a bere je lidem. Neměl by dostat Nobelovu cenu? Foto: Commentator
Morales dává práva přírodě a bere je lidem. Neměl by dostat Nobelovu cenu? Foto: Commentator

Ekonomické experimenty Eva Moralese totiž Bolívii, která se do jeho nástupu k moci mohla chlubit obstojně fungující ekonomikou, dovedl na hranici bankrotu. Pokusy o rovnoměrné rozdělení bohatství vyvolaly všeobecnou chudobu takového rozsahu, že miláček Noama Chomského, Jakuba Patočky a dalších alternativně pokrokových mudrlantů musel uzákonit dětskou práci.

Ctihodná BBC přinesla dosti otřesný příběh školáka Samuela Juana Ramose Gomeze, který svoje dětství tráví výrobou cihel. Otřesné čtení, které ovšem jurodivé levičáky nezajímá. Evo totiž přiznal práva přírodě. Děti vzal čert.

Aktuálně Moralesova administrativa snížila legální hranici pro dětskou práci z dvanácti na deset let.

DVAAČTYŘICET LET NA SAMOTCE

V roce 1972 Albert Woodfox ve věznici Angola zabil strážného. Za trest ho zavřeli na samotku. V místnůstce o rozměrech dva krát dva a půl metru strávil dalších dvaačtyřicet let.

Aktivisté vystupující na podporu vraha Alberta Woodfoxe. Foto: Sfbayview.com
Aktivisté vystupující na podporu vraha Alberta Woodfoxe. Foto: Sfbayview.com

Woodfox si v Angole (neleží v Africe, ale ve státu New York) odpykával trest za ozbrojené přepadení. Byl považován za mimořádně nebezpečného vězně a svou pověst potvrdil, když se dopustil další vraždy. Tentokrát zabil dozorce.

Roku 2014 byl Woodfox nejdéle drženým vězněm na samotce ve Spojených státech. Lidskoprávní organizace zahájily tažení za jeho propuštění do normální cely. Nakonec jejich snaha slavila úspěch. Odvolací soud starého muže vrátil mezi ostatní vězně. Využil přitom argumentace, podle které byla Woodfoxova samovazba výsledkem „rasového předsudku.“

BRITÁNIE BUDE TERORISTY ZBAVOVAT OBČANSTVÍ

Vězeň označovaný doposud výlučně jako B2 se stal symbolem nejistého osudu lidí podezřelých z mezinárodního terorismu. Nyní už víme, jak se jmenuje i jaký bude jeho osud.

Minh Pham přišel o britský pas a jeho vydání do USA už nestojí nic v cestě. Repro: Twitter
Minh Pham přišel o britský pas a jeho vydání do USA už nestojí nic v cestě. Repro: Twitter

Ve skutečnosti se B2 jmenuje Minh Pamh, je mu okolo třiceti let a britská tajná služba MI5 ho obvinila ze spojení s teroristickými skupinami. Pamh strávil několik dlouhých let ve vyšetřovací vazbě – aby se nakonec stal precedentem.

Dosavadní britská legislativa totiž jen obtížně umožňovala dělat to, čeho se zadržovaní teroristé bojí pravděpodobně nejvíc ze všeho, totiž vydání do Spojených států. Jak se ukazuje na případu Minh Pamha, řešení se nakonec našlo. Jeho boj o to, aby nebyl vydán do rukou amerických úřadů, ukončilo rozhodnutí britského soudu odebrat mu britské občanství.

Jak by řekly jisté večerníčkové postavičky: A je to.

REKORDNÍ ROZTLESKÁVAČKA MĚLA ZNÁSILŇOVAT

Roztleskávačky patří k tomu nejlepšímu z americké kultury a dnes sedmačtyřicetiletá Molly Shattucková byla jejich legendou. Aspoň do té doby, než se provalily jisté hříšky, které se v Americe nepromíjejí.

Molly Shattucková a její zářivý úsměv roztleskávačky. Foto: Syracuse.com
Molly Shattucková a její zářivý úsměv roztleskávačky. Foto: Syracuse.com

Konkrétně se jedná o sex s nezletilými, ještě konkrétněji pak o patnáctiletého mládence, kterého měla Shattucková opít a svést ve svém víkendovém domě. Abychom byli ještě přesnější, jednalo se o dům jejího manžela – a zločin se stal během oslav svátku práce, což by mohlo potěšit například odboráře.

Až do osudného dne práce připomínal život Shattuckové americký sen ve své hypertrofované kýčovité podobě. Roztleskávačka – dobrovolnice volebních kampaní – manželka dědice miliardového jmění Mayo Shattucka, toho jména třetího, šéfa gigantické Constellation Energy. Noviny o ní psaly jako o aktivní občance, zúčastnila se televizní show Utajený milionář a tři týdny žila za minimální mzdu.

Teď sen skončil.

Ondřej Fér, Start-up.cz