Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Soud s Nečasovou je odročen na leden kvůli zbavení mlčenlivosti

Soud dnes zahájil hlavní líčení v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, obžalované ze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). K Obvodnímu soudu pro Prahu 1 ji doprovodil manžel, expremiér Petr Nečas. Dorazili i ostatní obžalovaní, exšéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Soudkyně Helena Králová odročila jednání na polovinu ledna. Chce, aby do té doby ministerstvo obrany rozšířilo důstojníkům zbavení mlčenlivosti.

Soudkyně zvažovala rozhodnutí o vyloučení veřejnosti z jednání při výsleších obžalovaných, které měly následovat po přečtení obžaloby. Nakonec hlavní líčení odročila na polovinu ledna kvůli námitce Pohůnkova advokáta Michala Hráského, podle kterého je nutné požádat ministerstvo obrany o zbavení mlčenlivosti u vojenských důstojníků. Mělo by se týkat období již od roku 2010, tedy dva roky před tím, než se staly první skutky popisované obžalobou, u kterých jsou zpravodajci již mlčenlivosti zbaveni.

Podle advokáta totiž exředitelé tajné služby a zpravodajec potřebují pro svou obhajobu mluvit také o předchozích případech a metodách práce VZ. Vzhledem k tomu, že se chtějí vyjadřovat k utajovaným skutečnostem, lze předpokládat, že veřejnost nedostane možnost sledovat jednání v síni. V lednu se má pokračovat výslechem obžalovaných a jejich vyjádřením k tvrzením státního zastupitelství.

Před odročením se řešila také údajná škoda přes 125.000 korun, kterou podle obžaloby způsobil Kovanda s Pohůnkem ministerstvu obrany. Nečasová prý organizovala rovněž sledování řidiče expremiéra a zaměstnankyně Úřadu vlády, na které zpravodajci údajně najali dosud nezjištěnou detektivní agenturu. Zmocněnec ministerstva obrany Jan Půrek uvedl, že na uhrazení škody ministerstvo trvá.

Kovanda připomněl, že již dříve obraně navrhl zaplacení, úřad to ale odmítl. „V průběhu samotného trestního řízení jsem uvedl, že jsem připraven škodu uhradit, a na tom trvám,“ dodal. Pohůnek naopak nevidí důvod, aby se cokoliv platilo. „Jsem přesvědčen, že k žádné škodě nedošlo,“ řekl soudu.

Advokát Kovandy Jiří Matzner po jednání novinářům řekl, že o zaplacení usiluje jeho klient více než rok. Obrana ale prý úhradu podmiňuje tím, že Kovanda uzná svou vinu, což generálmajor odmítá. „Rozhodně je pro něj nepřijatelné, aby se ministerstvo hlásilo s nárokem na náhradu škody a zároveň říkalo: my s vámi nemůžeme peníze vypořádat, dokud neřeknete, že jste vinen,“ řekl právník.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna řekl, že se jeho klientka důkladně připravovala a mrzí ho, že se nedostala ke slovu. „Myslím, že je připravená perfektně,“ řekl s tím, že její výpověď zabere zhruba hodinu a půl.

Žalobce Rostislav Bajger četl obžalobu zhruba hodinu. Čtveřici viní ze zneužití VZ. Obžalovaným hrozí až pětileté vězení zejména za zneužití pravomoci. Podle státního zastupitelství Nečasová zneužila tajnou službu v roce 2012, když působila jako šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Nečase (ODS). Nechala údajně sledovat jeho manželku Radku. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se s Nagyovou později oženil.

Kovanda, Páleník i Pohůnek již dříve odmítli tvrzení o sledování. Podle nich byla akce tzv. kontrasledováním, kterým se prověřovalo podezření o pohybu lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky. Zadání se prý týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol prý přišel „z nejvyšších míst“. Nečasová před policií při vyšetřování nevypovídala a dříve naznačila, že se vyjádří až před soudem, stejně jako její manžel, který by měl v případu vypovídat jako svědek.

Soudkyně Králová řešila kauzu již letos v červnu. Nečasové udělila roční podmínku a Kovandu s Páleníkem předala obraně kvůli případnému kázeňskému provinění. Pohůnkovo trestní stíhání zastavila. Verdikty přezkoumal v odvolacím jednání Městský soud v Praze, který případ soudkyni vrátil, aby ho projednala v hlavním líčení.

-čtk-