Soudce ESLP Aleš Pejchal Foto: Irena Válová

Soudce Pejchal: Smír musí vycházet z hlubokých kořenů, na nichž Evropa vznikla

Jedním z osobně přítomných mimořádnému projevu papeže Františka před politiky Rady Evropy a soudci Evropského soudu pro lidská práva byl soudce ESLP za Českou republiku Aleš Pejchal. Soudce Pejchal ocenil nejen slova hlavy Katolické církve určená soudcům: Jako soudci ESLP nemůžeme usilovat jen o prostý konsensus mezi stranami, ale takovýto smír musí vycházet z hlubokých kořenů, z nichž dnešní Evropa vznikla, citoval v parafrázi papežovu myšlenku soudce Pejchal, kterého Česká justice požádala o názor na projev papeže Františka.

Jsem velice rád, že server Česká justice zaznamenal návštěvu papeže Františka v Radě Evropy ve Štrasburku. Z mého pohledu to bylo jedno z nejdůležitějších setkání představitelů Rady Evropy, tedy zástupců Výboru ministrů, Parlamentního shromáždění a Evropského soudu pro lidská práva v poslední době. Proč právě s hlavou Katolické církve?

Protože tento papež si vzal za své spojovat všechny obyvatele planety Země bez rozdílu vyznání a klade důraz na důstojný život jakékoli lidské bytosti.

Jeho projev v zasedací místnosti Parlamentního shromáždění Rady Evropy mne obrovsky zaujal, ba dá se říci, nadchl. Nejenom tím, jakou pozornost věnoval Evropskému soudu pro lidská práva, ale celkovým poselstvím, které přinesl.

Není pochyb o tom, že prvořadým úkolem Evropy je mírové soužití a vzájemný respekt všech národů, které tento kontinent obývají. Ale jeho slova, že soud, jehož součástí po dobu trvání mého mandátu mám tu čest být, je svědomím Evropy, mi promlouvají z duše. Ano, velice přesně uvedl, že jako soudci ESLP nemůžeme usilovat jen o prostý konsensus mezi stranami, ale takovýto smír musí vycházet z hlubokých kořenů, z nichž dnešní Evropa vznikla. Tedy z Úmluvy, jejíž signatáři se zavázali chránit lidskou svobodu a důstojnost pomocí jasně definovaného instrumentu – ochrany a prosazování lidských práv.

Nebudu více obrovsky kvalitní a inspirativní projev papeže Františka komentovat, každý má možnost si jej v plné šíři přečíst na webových stránkách Rady Evropy. Rád bych jej proto doporučil ke studiu všem českým soudcům, advokátům, státním zástupcům, notářům a dalším členům odborné právnické veřejnosti. K pochopení subsidiární role ESLP a fundamentální úlohy národních soudů evropských států při ochraně svobody a lidské důstojnosti to je vynikající návod a přitom velice jednoduše vyřčený.

A k tomu dodávám, vůbec se nedivím několikaminutovému spontánnímu potlesku vstoje, jenž po skončení projevu následoval.

Aleš Pejchal
(Autor je soudcem Evropského soudu pro lidská práva zvoleným za ČR.)