Advokáti cítí ohrožení vládami, které porušují práva a mění tradiční instituty

Ohrožení vládami, které chtějí vykonávat dozor nad nezávislou advokacií prostřednictvím nebývalých zásahů do vztahů mezi advokátem a klientem od povinnosti mlčenlivosti advokáta až po kriminalizací advokátů bylo důvodem, proč Rada evropských advokátních komor poprvé v historii vyhlásila na Den lidských práv 10. prosince také Evropský den advokátů. Útoky na nezávislou advokacii, advokáty a jejich klienty zaznamenávají ve všech členských zemích EU.„Ataky na fungování advokacie ve společenském prostoru rozhodně registrujeme,“ potvrzuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

V minulém roce vyšlo jasně najevo, že ze všech základních lidských práv vtělených do Deklarace lidských práv a do Evropské úmluvy o lidských právech jsou nejohroženějšími zásahy a dozorem vlád právo na soukromí a právo na ochranu osobních údajů, uvádí na svém webu Rada evropských advokátních komor (CCBE). „Tam, kde jsou porušována práva, důvěra obyvatel v justici a vládu práva, slábne. Bez důvěry a důvěrnosti nemůže být zajištěn přístup k justici a vláda práva,“ uvádí Rada evropských advokátních komor. S touto větou se ztotožňuje i komisařka Evropské komise pro justici Věra Jourová, která pro evropské advokáty na jejich webu namluvila čtyřminutové poselství, ve kterém se s nimi takřka ve všem shoduje.

Neméně razantní poselství vysílají k veřejnosti prostřednictvím plakátu také čeští advokáti, kteří v šesti bodech jmenují, co se v naší zemi děje: pokusy prolomit mlčenlivost advokáta v záležitostech klienta, snaha získat osobní údaje klienta, nabourávání elektronické komunikace s klientem, pokusy o zpřístupnění elektronických úložišť advokátů, domovní prohlídky u advokátů a dokonce kriminalizace advokátů důsledně hájících zájmy klienta.

„Ataky na vnější fungování advokacie ve společenském prostoru rozhodně registrujeme. Stejně tak jako pokusy omezovat tradiční a stoletími prověřené základní kameny, na nichž nezávislá advokacie ve všech demokratických systémech stojí – tedy na povinnostech mlčenlivosti o záležitostech klienta a na naprostém důvěrném vztahu mezi klientem a advokátem,“ popisuje shodně s evropskými advokáty to, co se v členských zemích EU a v České republice v současnosti děje, také mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. „A bez těchto – a dalších atributů – nezávislá advokacie nemůže fungovat,“ dodává.

Ostatně, přesvědčena je o tom i Rada evropských advokátních komor, která poprvé v historii vyhlásila letošní 10. prosinec také Evropským dnem advokátů a bude připomínán ve všech členských státech EU. Ukazuje se, že všechny evropské advokacie se potýkají se stejnými problémy. Rada evropských advokátních komor (CCBE) reprezentuje přes milion advokátů v Evropské unii.

Kromě nezávislou advokacii poškozujících rozhodnutí vlády a kromě činností státu přímo ohrožujících advokacii a vztah advokáta a klienta, existuje v České republice ještě jeden fenomén, totiž nezájem vlády o názor a ignorování stanovisek k legislativním návrhům od profesních komor včetně České advokátní komory, jejíž zástupci byli vyloučeni z Legislativní rady vlády. Tato situace se nakonec promítla do společného ostrého prohlášení po setkání prezidentů všech komor zřízených ze zákona v České republice minulý týden, kde prezidenti komor podle informace České justice zjistili, že „čelí typově stejným problémům, které se spíše vyhrocují, než aby ustupovaly“ a že „vládu nezajímají názory žádných profesních komor na chystanou a přijímanou legislativu“.

Irena Válová

Společné prohlášení prezidentů profesních komor zřízených ze zákona:

Zákonem zřizované a na státu nezávislé profesní samosprávy jsou nedílnou součástí demokratické společnosti.

Profesní komory v první řadě vedou registr osob vykonávajících dané svobodné povolání a jsou pro občany garantem jejich řádné kvalifikace. Komory rovněž potvrzují, že daný profesionál splňuje odborné podmínky pro výkon svobodného povolání. Komory organizují a většinou i garantují celoživotní vzdělávání a vykonávají profesní dozor a disciplinární pravomoc vůči všem příslušníkům daného svobodného povolání. V prvé řadě přitom dbají na odbornost a etiku výkonu povolání. Komory však zároveň také hájí profesní zájmy osob vykonávajících dané svobodné povolání tak, aby tito profesionálové mohli své povolání vykonávat co nejlépe.

Všechny tyto úkoly na základě povinného členství nebo povinné registrace všech příslušníků daného povolání komorou plní profesní samosprávy lépe, kvalifikovaněji a efektivněji než státní úředníci. Činí tak navíc bez finančních nároků vůči státu, neboť jejich činnost financují svými příspěvky příslušníci dané profese. Demokratický stát by měl tuto autonomii profesních samospráv respektovat.

Profesní komory mají zájem co nejlépe spolupracovat se státem i s místními samosprávami. Profesní samosprávy disponují obrovským odborným potenciálem a není jejich chybou, že stát a místní samosprávy jejich odborné možnosti plně nevyužívají.

Prezidenti profesních komor odmítají veškeré politické snahy o omezování autonomie profesních samospráv, o vměšování se do jejich vnitřní činnosti a oslabování jejich kompetencí. Prezidenti profesních komor naopak tímto vyzývají politickou reprezentaci ČR, aby se snažila vytvořit lepší právní prostředí pro fungování profesních samospráv. Prvním vstřícným krokem ze strany státu by mohlo být začlenění profesních komor zřizovaných zákonem mezi povinná připomínková místa v rámci meziresortního připomínkového řízení.

JUDr. Martin Vychopeň – Česká advokátní komora,
Ing. arch. Ivan Plicka, CSc. – Česká komora architektů,
Irena Liškařová – Česká komora auditorů,
Ing. Martin Tuček – Česká komora daňových poradců,
Ing. Pavel Křeček – Česká komora inženýrů a techniků,
Ing. František Kania – Česká komora patentových zástupců,
PharmDr. Lubomír Chudoba – Česká lékárnická komora,
MUDr. Pavel Chrz – Česká stomatologická komora,
Mgr. David Koncz – Exekutorská komora,
MVDr. Karel Daniel – Komora veterinárních lékařů,
JUDr. Martin Foukal – Notářská komora,
Ing. Vladimír Vácha – Komora soudních znalců,
MUDr. Milan Kubek – Česká lékařská komora

Dne 3. prosince 2014