Federace novinářů zděšena ukrajinským Orwellem, novináři jako nepřátelé republiky

Mezinárodní federace novinářů a Evropská federace novinářů považují za alarmující vytvoření vládního tělesa pro kontrolu informací a médií na Ukrajině, uvedly obě federace aktuálně v reakci na vytvoření „orwellovského ministerstva“. Podle zpráv médií prošel minulý týden ukrajinským parlamentem návrh na vytvoření nového tělesa pod názvem Ministerstvo informační politiky s cílem „konfrontovat hrozivý ruský stroj na propagandu“, uvádí v prohlášení k novému úřadu na Ukrajině novinářská federace.

Vláda pověřila vedením nového ministerstva blízkého spojence prezidenta Petra Porošenka a šéfa oddělení bezpečnosti informací Národní gardy Ukrajiny Jurije Stetse.

Evropská i Mezinárodní federace kritizují rozhodnutí vytvořit nové těleso a varují, že ještě více potlačí svobodu médií v zemi.

Federace vyzvala ukrajinskou vládu, aby respektovala svobodu médií a práva novinářů a revokovala rozhodnutí vytvořit toto nové ministerstvo. „Žádná další akce by se neměla uskutečnit bez konzultace s ukrajinskou mediální komunitou a novinářskými svazy,“ uvedly Mezinárodní i Evropská federace novinářů.

V reakci na ohlášení nového ministerstva protestovali před ukrajinským parlamentem někteří novináři a aktivisté. „Nebojujte s propagandou propagandou,“ vyzvaly obě mezinárodní organizace Ukrajinu.

Evropská federace novinářů již v listopadu ukončila misi na Ukrajině, jejímž účelem bylo osobně se seznámit se situací novinářů pracujících na území této země, kteří jsou podle závěrečné zprávy zabíjeni, popravováni, unášeni a vězněni, obviňováni ze špionáže a mučeni.

Zástupci Federace navštívili také Lidovou republiku Donbas, kde zjistili, že novináři jsou dáváni na seznamy nepřátel republiky a donucováni opouštět oblast. Podle zprávy není známo, kolik přesně novinářů místo opustilo, ale odhadem se ví o stovce novinářů a jejich rodin, kterým byla poskytnuta humanitární pomoc. Nevyhovující stránky ukrajinských médií jsou blokovány bez jakéhokoli formálního vysvětlení a seznam násilí proti novinářům je nekonečný, uvádí se ve zprávě.

Závěrem zpráva doporučuje mimo jiné pozorně sledovat restrukturalizaci státních ukrajinských vysílacích stanic, kterých je v současnosti 27 a zaměstnávají 2 500 lidí a monitorovat už běžící proces privatizace sedmi set oblastních deníků, které byly částečně dotovány vládou.

-ire-