Rok 2014 s opencard: obvinění, soudy, odsouzení i končící smlouvy

Končící smlouvy, soudy, obvinění politiků a odsouzený úředník – tak vypadal rok 2014 v kauze opencard. Praze se ani letos nepodařilo vyřešit potíže spojené s problematickou kartou, navíc dopravnímu podniku (DPP) vyprší na konci roku smlouva s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Již v průběhu roku vypršela smlouva i mezi hlavním městem a EMS. Další jednání o budoucnosti opencard je naplánováno na leden 2015. Karta stála dosud asi 1,3 miliardy a má ji přibližně 1,2 milionu cestujících.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ještě před Vánoci uvedla, že problémy cestujícím po vypršení smlouvy DPP s EMS nehrozí. Mluvčí EMS Martin Opatrný po prosincovém jednání Prahy s firmou uvedl, že EMS se zatím nechystá od 1. ledna kartu vypnout.

Kromě problému s končícími smlouvami se Praze nepodařilo s firmou dohodnout ani na vypořádání některých závazků, které si EMS nárokuje. U soudu nakonec skončil spor o vyplacení zhruba 42,7 milionů korun za užívání licencí, nezaplacením se prý město navíc neoprávněně obohatilo. Podle Prahy je její dluh mnohem nižší a nesouhlasí ani s tím, že by se neoprávněně obohatila.

Praha letos několikrát uvedla, že najde vlastní systém, který opencard nahradí. Město například chtělo spolupracovat s plzeňským dopravním podnikem na vývoji nové karty, nebo zamýšlelo rozdělit vytvoření nové karty na čtyři zakázky a následně mít zcela nový systém. Krnáčová po svém listopadovém zvolení do funkce oznámila, že návrhy řešení bude mít Praha do konce roku. Nic z toho se však neuskutečnilo.

Končící rok přinesl také obžalobu deseti bývalých radních a pětice úředníků. Ti podle státního zastupitelství pochybili, když nevypsali otevřenou soutěž, vznikla tak prý mnohamilionová škoda. Radní obviněni z porušení pravidel hospodářské soutěže či z porušení povinnosti při správě cizího majetku vinu odmítali. Soud nakonec minulý týden případ vrátil k došetření. Mezi obviněnými byli oba bývalí primátoři, Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09) a jeho předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS).

Na konci letošního roku padl i nepodmíněný trest. Bývalého ředitele magistrátního odboru informatiky Ivana Seyčka poslal odvolací senát Vrchního soudu v Praze na 3,5 roku do vězení za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Trest mu zpřísnil z původně podmíněného trestu za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kartu řešila i speciální parlamentní vyšetřovací komise. Ta se v červnu usnesla, že z kauzy by měla být odvolána dozorová státní zástupkyně Dagmar Máchová. Podle tehdejšího vyjádření místopředsedy komise Daniela Korte (TOP 09) trestní oznámení Máchová zřejmě účelově rozdělila, a proto nejsou stíháni lidé z dřívějšího vedení Prahy v čele s někdejším primátorem Pavlem Bémem (ODS). V listopadu komise oznámila, že podá na Máchovou trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Kritizovaný projekt opencard, která slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny, vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město dlouho neúspěšně vyrovnává. Projekt vznikl za bývalého primátora Béma.

-čtk-