Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. Foto: Senát

Senát schválil nominaci advokáta Uhlíře na Ústavního soudce

Senát dnes podle očekávání schválil nominaci místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. V tajných volbách získal Uhlíř hlasy 49 ze 71 hlasujících senátorů. Ústavní soud tak bude moci mít opět všech 15 členů. Prezident Miloš Zeman předpokládá, že Uhlíře do funkce jmenuje do konce roku.

Uhlíř senátorům řekl, že úkolem Ústavního soudu je ochrana práv občanských a politických. „Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno,“ poznamenal. Podle něj by Ústavní soud měl vyrovnávat vztahy i mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní. Jako ústavní soudce by chtěl přispět k důvěře v občanská práva, svobodu slova a pluralitní parlamentní demokracii.

„Předpokládám, že se tak stane do konce roku,“ řekl dnes Zeman na závěr své návštěvy Jihomoravského kraje k termínu jmenování Uhlíře ústavním soudcem. Právě prezident odborníka na občanské právo na funkci nominoval. Přál si totiž mít v týmu ústavních soudců advokáta a Uhlíř byl prý jedním ze dvou kandidátů, které mu navrhl předseda České advokátní komory Martin Vychopeň. Pro Uhlíře se rozhodl mimo jiné kvůli rozsahu jeho publikační činnosti, prozradil dnes prezident.

Šedesátiletý Uhlíř má také zkušenosti jako insolvenční správce. V advokacii působí od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo.

V týmu ústavních soudců má Uhlíř nahradit Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září.

Senát na návrh Zemana souhlasil se 13 návrhy na jmenování ústavních soudců. Ve třech případech návrhy prezidenta odmítl. Odmítnutými kandidáty byli Jana Sváček, Miloslav Výborný a Jiří Nykodým. „Debata o nominacích na ústavní soudce se v poslední době výrazně zlepšila a jsem přesvědčen, že jsme do Ústavního soudu neposlali nikoho, kdo by mohl jakkoli poškodit jeho práci a pověst,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) vyzdvihnul zejména personální pestrost Ústavního soudu, jehož členy jsou akademici i soudci. „Teď je doplní také zkušený advokát a tato profesní rozmanitost se bezpochyby projevuje i v přístupu k ústavnímu rozhodování,“ dodal Antl.

-čtk-

Vizitka advokáta a místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře:

Datum narození: 18. července 1954
Vzdělání: absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (titul JUDr., 1981)
Současné zaměstnání a funkce: advokát, senior partner advokátní kanceláře Uhlíř, Homola a společníci; místopředseda České advokátní komory (ČAK); pedagog na Právnické fakultě UK; insolvenční správce se zvláštním povolením pro insolvenční řízení finančních institucí a velkých společností a likvidátor obchodních společností.
Kariéra: v advokacii působí od r. 1979, v roce 1994 stál spolu s Tomášem Homolou u zrodu advokátní kanceláře Uhlíř, Homola společníci
– Zaměřuje se zejména na oblast občanského a obchodního hmotného práva a civilního práva procesního; zastupuje v soudních řízeních velké obchodní společnosti, věnuje se i zastupování nemajetných klientů v rámci programu pro bono.
– V ČAK je členem zkušební komise pro oblast práva občanského, rodinného a pracovního, členem sekce pro právo soukromé, je členem Mezinárodního svazu advokátů (Union International des Avocats) a reprezentuje ČAK v dalších mezinárodních organizacích.
– Publikoval články v odborném tisku se zaměřením na právo a medicínu.
– Hovoří česky, anglicky a rusky.