Odcházející ministryně Helena Válková. Foto: MSp

Válková vyjednala další odklad zákona o státním zastupitelství

Předložení zákona o státní zastupitelství se znovu odkládá, tentokrát na polovinu příštího roku. Na pondělním zasedání vlády odklad vyjednala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), aby do návrhu mohla zapracovat připomínky vzešlé z koaliční komise. Ta dosud svou práci neuzavřela, Válková navíc chce, aby poslední slovo o sporných bodech měly špičky koalice, tzv. koaliční rada.

Další odklad znamená, že do připomínkového řízení by měl návrh nového zákona odejít v dubnu, vláda by o něm měla jednat v červnu příštího roku. „Chci, aby s výslednou podobou normy byli všichni spokojeni a aby nevyvolala odpor jako její pracovní verze,“ řekla Válková ČTK.

Kromě způsobu jmenování vedoucích státních zástupců včetně nejvyššího a prosazování trestní politiky státu prostřednictvím ministra se největší spory nadále vedou o navrhovaný dvoustupňový speciál a otázku zrušení vrchních státních zastupitelství. ČSSD speciál v této podobě odmítá, stejně jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S kompromisním návrhem přišli lidovci, podle nichž by speciál mohl být jednostupňový. I tak ale  Válková čelí tlaku na zrušení vrchních stupňů.

Koalice: Jde o logický krok, zákon nemá podporu

Vyjednaný odklad chápou politici oslovení Českou justicí v nastalé situaci jako logický krok. „Neexistuje shoda ani v rámci koalice, natož aby návrh ministerstva měl širší podporu ve sněmovně, což je nutný předpoklad, aby přežil víc než jedno volební období,“ řekl předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Odložení je podle něho jediné možné řešení. „Státní zastupitelství není v situaci, kdy by byla nutná revoluce. Než udělat špatný zákon, je lepší ho nedělat vůbec nebo až za několik měsíců,“ dodal.

Tejcův senátní protějšek, šéf ústavně-právního výboru Miroslav Antl, souhlasí. „Paní ministryně si zřejmě uvědomuje, že narazila. A mylně se domnívá, že všichni zapomeneme na její snahy podřídit si sobě coby političce všechny státní zástupce. Svědčí to o nekompetentnosti a podivných poměrech na současném ministerstvu spravedlnosti,“ řekl České justici Antl. Podle něho přišel čas vrátit se k návrhu z dílny Nejvyššího státního zastupitelství, který loni projednávala před svým rozpuštěním sněmovna.

Za správné považuje rozhodnutí o odkladu i člen koaliční komise za ČSSD, poslanec Jan Chvojka. „Ukázalo se, že předmětný materiál obsahuje mnoho sporných míst, o kterých je ještě třeba vést diskusi,“ uvedl Chvojka.

Opozice: Ministerstvo hledá spojence

Bývalý ministr spravedlnosti, poslanec Pavel Blažek (ODS) vyslovil obavu, že se ministerstvo v získaném čase pokusí najít podporu pro protlačení zákona na základě dohody koalice „silou“. „Já bych byl nejradši, kdyby ten zákon v navrhované podobě vůbec nevznikl. To znamená, že mě odklad nějak nedojímá,“ řekl České justici. Blažek ale příliš nevěří, že získaný čas chce ministerstvo využít k zapracování připomínek. „Zatím je hluché k tomu, že zákon odmítají v zásadě všichni – politické strany i profesní organizace. Čili myslím, že ten čas má ministerstvo spíš na to, aby se pokusilo najít spojence a zákon protlačit,“ uvedl Blažek.

Člen ústavně-právního výboru sněmovny Martin Plíšek (TOP 09) upozornil, že jde o další odklad, původně měl být zákon ve vládě již letos v září. „Zdá se, že ministerstvo spravedlnosti nemá jasnou vizi, jak by měl zákon vypadat. Dosavadní verze navíc vyvolaly vlnu nesouhlasu. Je tedy potřebné, aby ministerstvo více diskutovalo se všemi zainteresovanými subjektu a naslouchalo jejich argumentům,“ řekl Plíšek.

Co dál? Čeká se na koaliční radu

Stále není uzavřené jednání koaliční komise, která měla dát ministerstvu doporučení, jak zákon před odesláním do připomínkového řízení upravit. Válková už avizovala, že o konkrétních sporných bodech bude rozhodovat koaliční rada. První náměstek Robert Pelikán zároveň oznámil, že během ledna bude ministerstvo svou představu konfrontovat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který už také ohlásil zásadní nesouhlas.

Robert Malecký