Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Soud pokračuje v kauze Jany Nečasové a zneužití tajné služby

V pondělí pokračuje hlavní líčení v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, obžalované se třemi důstojníky ze zneužití Vojenského zpravodajství. Ministr obrany důstojníky nedávno zbavil mlčenlivosti, jak požadoval soud. Projednání by mělo pokračovat výpovědí bývalé šéfky kabinetu premiéra Nečasové. Zřejmě bude vyloučena z jednací síně veřejnost, protože se budou probírat záležitosti podléhající režimu utajení. Čtveřici hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Hlavní líčení začalo loni v listopadu a zatím se odehrálo pouze jedno stání. Soudkyně Helena Králová musela projednání odročit, protože advokáti vojenských důstojníků žádali rozšíření zbavení mlčenlivosti, aby se mohli řádně hájit. Dosud se týkalo období, ve kterém se podle obžaloby páchala trestná činnost (zejména rok 2012), důstojníci ale chtějí hovořit i o předcházejícím období a metodách práce vojenské rozvědky. Rozšíření chtěli až do roku 2010.

Nečasová zatím odmítá hovořit s novináři, vyšla pouze kniha s rozhovorem. Její advokát Eduard Bruna po předchozím listopadovém jednání novinářům řekl, že jeho klientka je na svou výpověď u hlavního líčení důkladně připravená a zabere prý zhruba hodinu a půl. Některá tvrzení obžaloby se údajně chystá vtipně glosovat.

Jednání se posledně setkalo se značným zájmem médií, což lze očekávat i v pondělí. Novináři s ostatními zájemci obsadili všechna místa k sezení v jednací síni. Nečasovou doprovodil její manžel, expremiér Petr Nečas, a obhájce. Termíny jednání jsou nařízené do čtvrtka.

Vedle Nečasové sedí na lavici obžalovaných exšéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Žalobce viní čtveřici ze zneužití VZ a obžalovaným hrozí až pětileté vězení. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, zneužila v roce 2012 tehdy Nagyová rozvědku coby šéfka Nečasova kabinetu. Údajně nechala sledovat jeho tehdejší manželku Radku. Kauza vedla k pádu vlády. Nečas se s Nagyovou později oženil.

Podle informací ČTK mají proslov nachystaný i ostatní obžalovaní. Odmítají tvrzení o sledování. Podle důstojníků byla akce tzv. kontrasledováním, kterým se prověřoval údajně podezřelý pohyb lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky. Zadání se prý týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol prý přišel „z nejvyšších míst“.

Soudkyně Králová měla kauzu na stole již loni v červnu. Tehdy uložila Nečasové roční podmínku a Kovandu s Páleníkem předala ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění a trestní stíhání Pohůnka zastavila. Rozhodnutí přezkoumal v odvolacím jednání Městský soud v Praze, který případ soudkyni vrátil, aby ho projednala v hlavním líčení.

Případ údajného zneužití zpravodajců je prvním případem z rozsáhlejšího spisu ohledně Jany Nečasové, který řeší soud. Podle žalobců se Nečasové týká více případů – je obviněná také z údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

-čtk-